0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Chris Tonnesen
Foto: Chris Tonnesen
Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klassisk, nemt og lækkert: Desserten, dine gæster vil tigge om igen og igen

Hvis jeg engang skulle druknes, skulle det være i crème anglaise. Men indtil videre nøjes jeg med at drukne syrlige stikkelsbær i den fuldfede flødecreme. En perfekt dessert til weekenden.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kender du det, at man smager noget, der er så godt, at man har lyst til at labbe hele portionen i sig. Sådan har jeg det med crème anglaise – en mælkeflødecreme, der bliver legeret, så den bliver som en cremesovs – hverken for tyk eller tynd. Det er madskribent Marie Holm, der har introduceret mig til cremen, der oversat betyder engelsk creme.

Fra min mors have får jeg stikkelsbær, og de syrlige bær er perfekte sammen med den fede flødecreme. Kan du ikke skaffe stikkelsbær, kan blommer, mirabeller eller lignende sagtens bruges i stedet. Lad dig ikke forskrække af arbejdsgangen i crème anglaise. Lav den i stedet i god tid i forvejen og hiv det hele ud af køleskabet lige ved serveringen.

4-6 personer

Stikkelsbærgrød med crème anglaise

700 g stikkelsbær

½ dl rørsukker

½ dl vand

3 spsk. kartoffelmel

Sådan gør du:

  1. Kom stikkelsbær i en gryde med lidt vand i bunden. Bruger du frosne bær, behøver du ikke at bruge vand. Lad det koge op og kog, til bærrene begynder at briste.
  2. Tilsæt sukker og rør rundt.
  3. Kom vand i en jævningsryster og tilsæt kartoffelmel. Ryst det til en jævning og kom lidt i grøden. Bliv ved, til grøden har en passende konsistens – det vil sige hverken for tynd eller tyk.
  4. Kom grøden i en skål. Drys sukker over og lad den køle af indtil servering.

Crème anglaise

Den her opskrift kommer fra Marie Holm. Jeg stødte på den i hendes geniale bog ’Croque Monsieur - bordets franske glæder og andre kostmæssige unødvendigheder’, som er skrevet sammen med Master Fatman. Jeg har her ganget portionen op i forhold til Marie Holms version, fordi jeg ikke kan få nok af cremen. Her er nok til 6 sultne gæster.

Ingredienser

1 vaniljestang

4 dl sødmælk

3 dl fløde

1 spsk. sukker

8 æggeblommer

150 g sukker

Sådan gør du:

  1. Flæk vaniljestangen, og kom den i en gryde med mælk og fløde og 1 spsk. sukker. Kog det op til lige under kogepunktet. Læg låg på og lad blandingen trække i gryden i 15 min.
  2. Pisk æggeblommer og sukker sammen i en metalskål, til det er hvidt. Varm mælke-flødeblandingen op igen til lige under kogepunktet. Fisk vaniljestangen op og hæld blandingen i en kande.
  3. Hæld nu kandens indhold langsomt ned i æggeblandingen, mens du pisker kraftigt. Hæld derefter massen tilbage i gryden og lad det langsomt varme op, til det begynder at tykne. Det bedste er at bruge et termometer og tjekke, at temperaturen ikke kommer over 85 grader – ellers begynder det at blive til creme. Hæld crème anglaisen tilbage på kanden og sæt den på køl indtil servering.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
    SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

    Henter…

    Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

  • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

    Du lytter til Politiken

    3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
    3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

    Henter…

    I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

    Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

  • Du lytter til Politiken

    SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
    SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

    Henter…

Forsiden