Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Det' sørme', det' sandt december. Og der skal risengrød på bordet.
Foto: Mette Mølbak

Det' sørme', det' sandt december. Og der skal risengrød på bordet.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verdens nemmeste måltid: Risengrød, der ikke brænder på

Ingen december uden risengrød. Lad den koge under et tykt tæppe. Det er klimavenligt, og så undgår du, at den brænder på.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Risengrød er en decemberklassiker. Elsket af mange. Hadet af få.

Hjemme hos os har vi indført, at vi får risengrød hver søndag i december. Så er der ingen åh-hvad-gør-vi-med-aftensmad, når hele eftermiddagen er blevet brugt på at lave konfekt, bage kager, drikke gløgg eller at være til et af decembers utallige arrangementer.

Risengrød er måske ikke det mest næringsrigtige måltid, men hva’ filan, der er undtagelsestilstand i køkkenet i december, og sundheden er i forvejen kørt i grøften.

Til gengæld er det nok verdens nemmeste aftensmad, hvis du følger den her metode, min mor har lært mig, hvor risengrøden koger under en dyne. Da jeg var barn, var det altid spændende, om det blev min seng, der blev udvalgt til at blive kogt risengrød i. Det var det vist altid.

Metoden er den gammeldags høkasssemetode, hvor maden passer sig selv uden for komfuret. Her er høkassen bare skiftet ud med et tæppe og en dyne, og fordelen er, ud over at du sparer energi, at du undgår, at grøden brænder på. Grøden koger nemlig selv videre pakket ind i tykke tæpper. Denne portion rækker til to voksne og to mindre børn. Er I flere eller ekstra sultne, er det bare at gange op.

Sådan gør du:

  1. Tag 2 dl grødris, som du skyller et par gange for urenheder, og lad dem dryppe af i en sigte.
  2. Kom risene i en gryde, og hæld vand på, til det dækker. Kog det op, og lad det koge et par minutter.
  3. Hæld 1 liter mælk på – jeg bruger sødmælk, men du kan også bruge halv letmælk eller halv sødmælk. Lad det lige akkurat koge op.
  4. I mellemtiden har du fundet et tæppe, som er halvt lagt sammen. Pak tæppet omkring gryden (pas på, at gryden ikke vælter), og stil det i en seng, og pak en dyne godt omkring tæppe og gryde.
  5. Sig til børnene, at de under ingen omstændigheder må hoppe i den seng, hvor grøden koger.
  6. Efter nogle timer kan du pakke din gryde ud. Nu er risengrøden stort set færdig. Måske er den gul i overfladen og skal have lidt mere mælk. Varm den forsigtigt op under konstant omrøring, så den ikke brænder på.
  7. Smag til med salt, og server og med sukker, kanel, smørklat og en kold juleøl.

Tip:Du kan også lave risengrøden om morgenen, inden du går ud ad døren, og vupti, så er der nem mad, når du kommer hjem en sen december eftermiddag efter klippe-klistre i børnehaven eller på fritidshjemmet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden