Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Isolering. Der behøver ikke at være hø i en høkasse. Katrine Klinken bruger et liggeunderlag og en gammel sovepose.
Foto: Lasse Kofoed

Isolering. Der behøver ikke at være hø i en høkasse. Katrine Klinken bruger et liggeunderlag og en gammel sovepose.

opskriftartikler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opskrifter: Ny kogebog sætter gryderetterne i høkasse

Høkassen har ry som et sted, man kan lave risengrød, men den kan meget mere.

opskriftartikler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Katrine Klinken har fået fremstillet en tøndeformet høkasse, der er elegant, lys og moderne og oven i købet så smart, at den bruges som ekstra skammel, når man har gæster. Indeni er den foret med et liggeunderlag og vattæppe og en pude på toppen.

For godt nok hedder det en ’høkasse’ på dansk, og godt nok er hø ganske fremragende som isolering, men i et moderne køkken er det lidt noget rod.

LÆS ARTIKEL

»Jeg har en romantisk gammel høkasse i træ (fra Høkasse.dk, red.), men hver gang man tager sin gryde op eller ned, ryger der lidt hø ud på gulvet. Så foretrækker jeg en mere moderne version. Og alle har jo en gammel sovepose eller et liggeunderlag, som de kan bruge til at lave en høkasse med«, siger Klinken, der synes, at ordet høkasse er lidt »ærgerligt«, fordi det giver mindelser om gamle, skallede slagbænke i en lade.

Faktisk fås høkasser i mange moderne varianter. Der er den, hvor man laver høkassen i en af sine store køkkenskuffer. Der er Wonderbag, en puflignende velisoleret stofpose, der markedsføres som en »ikke-elektrisk, transportabel slowcooker«. Men i virkeligheden kan en hvilken som helst tilstrækkelig stor kasse med låg bruges.

Klinken har lavet bogen ’Mad i høkasse’ for at minde danskerne om, at høkasser er praktiske, billige i brug og nemme, og faktisk er fremragende til visse typer af mad: gryderetter som coq au vin, lækker sammenkogt ratatouille, grød, ris, kartoffelmos og mange andre ting, der godt må stå og simre.

Det er en ekstra ovn eller blus, når man har komfuret fyldt med alt muligt andet, og det er en ovn, man kan lade passe sig selv, mens man smutter et par timer til svømning eller i biffen. Den brænder aldrig på og skruer automatisk og trinløst ned for sig selv. En tætsluttende gryde i kog, sat i en ordentligt isoleret høkasse, kan stå i ca. 5 timer, før temperaturen ryger for langt ned.

»Den har jo altid været brugt til at spare energi, og det er jo stadig relevant. Men den er også superpraktisk i et liv, hvor man ikke altid ved, hvornår man spiser, og hvornår vennerne kommer. Når drinksene er færdige, tager man bare gryderetten op, og så er den klar«.

Klinken brugte sidst sin høkasse til at lave en gryderet til nogle venner lige før jul, hun brugte den til at koge bønner i og såmænd også til at holde rødkålen varm. Det er en af de gode egenskaber, den har: at holde ting varme eller stille sin gryde med ris ned i – helst inden den er færdig – hvis ungerne ikke er kommet hjem endnu.

Til gengæld har en høkasse også sine begrænsninger: Den virker ved, at man varmer en ret op i en støbejerns- eller jerngryde, lægger et tætsluttende låg på, og lader den simre færdig i en velisoleret kasse foret med aviser, tæpper og puder. Men eftersom der ikke undslipper vand fra gryden i form af damp, kan man ikke bruge metoden til retter, hvor væsken skal reduceres eller koges ind. Gryden skal også være pænt fyldt op med væske, før metoden virker.

»Det betyder, at høkassen er genial til f.eks. en suppehøne, men ikke til at lave intense sovser eller til f.eks. en ossobuco, hvor jeg foretrækker, at den delvis er stegt, og der ikke er så meget væske i«, siger hun.

Hvad skal folk starte med at lave?

»Absolut en gryderet som f.eks. coq au riesling, bœuf daube eller langtidssimret kødsovs. Det er retter, hvor metoden giver masser af smag, og du vil blive rigtig glad for resultatet. Lad det passe sig selv og gå ud og handl ind. Når du så tager det op mange timer senere, finder du ud af, at du er nødt til at bruge grydelapper. Det er en overraskende oplevelse«.

Katrine Klinken: Mad i høkasse.
Forlaget Vingefang, 48 sider, 99 kroner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden