0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Opskrifter: Længe leve de gule ærter

Tina Scheftelowitz slår et slag for de gule ærter, som næsten er gledet helt ud af den danske kost.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Columbus Leth./fotograf
Foto: Columbus Leth./fotograf

Gule ærter. Tina Scheftelowitz giver de gule ærter en fornyet chance.

opskriftartikler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
opskriftartikler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvor danske er de gule ærter egentlig? Anerne til retten kan spores helt tilbage til bronzealderen, hvor man konserverede ærterne ved tørring og kød ved saltning – og i samspænd fungerede de to ingredienser rigtig godt, når der ikke var mange friske råvarer at finde om vinteren.

Senere fandt man på at koge ærterne med flæsk og medisterpølse – i Sønderjylland med hamburgerryg og kålpølse.

Retten tog lang tid at lave, da ærterne skulle udblødes natten over og koges i timevis. I 1800-tallet blev det nemmere, da man kunne købe ærterne afskallet, og i 1900-tallet blev de også forkogt og flækket. Senere kom granulatet, hvor ærterne blev kogt, malet og tørret – det produkt, vi i dag kender som Møllerens Gule Ærter. Og som kun skal koge 5 minutter.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts