Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lakrids. Kunne det friste med en hjemmelavet kung fu-is?
Foto: Columbus Leth

Lakrids. Kunne det friste med en hjemmelavet kung fu-is?

opskriftartikler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opskrifter: Maja Vase er solgt til stanglakrids

Lakrids er et fantastisk krydderi i det søde køkken og lige så vigtigt som kanel og vanilje, mener Maja Vase. Hun giver lakridsen fuld gas i både is, creme og kage i sin nye dessertkogebog.

opskriftartikler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På et tidspunkt var der lakrids i alt: Ud over i de søde sager fandt man lakrids i oste, pølser, øl, marinader, ketchup, gryderetter, ovnbagte rodfrugter, lage til sild og salater. Det blev lidt for meget af det gode.

»Lakrids er sat lidt i skammekrogen, og det er synd, for den har så mange muligheder i det søde køkken. Man kan bruge den som krydderi eller som et meget dominerende element. Den kan spille alt fra birolle til stor hovedrolle. Jeg elsker lakrids«, siger Maja Vase.

»Lakrids er et fabelagtigt krydderi på linje med kanel og vanilje, men man skal også begrænse sig, for man skal ramme en balance og ikke overøse det hele i lakrids. Det er ligesom, når man bruger vanilje – det bliver for parfumeret med alt for meget vanilje. Lakrids kræver respekt, for det kommer hurtigt til bare at smage af lakrids uden at man får de andre smage frem«.

LÆS OGSÅ

Især er lakridsen god til at give modspil til både det meget søde og det sure, synes Maja Vase.

»Lakrids kan give noget kant, og den kommer rigtig til sin ret, når man bruger den som kontrast til noget andet. Den kan knække sødmen, hvis man f.eks. laver en sød dessert med hvid chokolade som Kung Fu-isen, men den klæder også mælkechokolade og søde kirsebær rigtig godt. Syrlige elementer kommer også til sin ret i selskab med lakrids, f.eks. syrlige bær som brombær, hindbær, solbær og ribs«, siger hun.

Citron og lime er i særklasse et godt match med lakrids – og der er da også et syrligt citrustouch i alle opskrifterne, vi bringer her:

»Lakrids tager citrusfrugterne til et helt nyt niveau, giver en ekstra dimension. Jeg ved ikke, om jeg kan beskrive det på anden måde, end at det giver noget ekstra til dessertoplevelsen, fordi det er spændende for ens smagsløg, at der kommer noget nyt ind og leger, så det ikke bliver så ensformigt. Det får smagen ud over stepperne«.

Desserter til alle

Maja Vase tror på, at der findes en dessert til enhver anledning, og det er de tre lakridsopskrifter på siderne her gode eksempler på. Kung Fu-isen er en god afslutning på en uhøjtidelig middag, lakridscremen er den sikre mellemvare, og lakridskagen med brombærmousse og lakridsglaze er det ekstravagante punktum på en særlig middag.

»Nogle gange er jeg i humør til at lave noget ret simpelt, andre gange til at skrue helt op og gøre det rigtig vildt. Men selv den knaldsorte festkage kan man skrue på. Selve bunden, kagen, kan du servere til eftermiddagskaffen, men du kan også gå steppet videre og skrue op ved at lave bunden og brombærmoussen uden glaze, og du kan putte moussen i en skål og lægge lidt knas oven på«.

Uanset niveau synes hun, man skal gøre noget særligt ud af anretningen:

»Der skal ikke så meget til. Nogle bliver skræmte af min perfektionistiske måde at pynte på, men det er ikke så svært, selv om det ser fancy ud«.

1. Kung Fu black

Foto: Columbus Leth

En sjov og uhøjtidelig dessert til lakridsfans: En læskende, limesyrlig koldskålsis gemmer sig under den spejlblanke lakridssirup.

2. Lakridscreme med knas

Foto: Columbus Leth

Sød. Intens. Fyldig. Rig. Blød. Jeg elsker denne creme og kommer den i alle kager, jeg kan komme i nærheden af. Jeg spiser den også rent med ske, men det siger jeg ikke til nogen. Her er den serveret i simpelt, sprødt selskab.

3.Lakridskage med brombærmousse

Kulsort og spejlblank udenpå. Prangende pink indeni. Jeg har klædt min lakridskonfektkage på til fest, og du er inviteret. Det bliver en nat, du ikke lige glemmer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden