0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Den perfekte soldat

I 2016 har tre veteraner taget deres liv, og en har dræbt sine forældre. Der er ugentlige selvmordsforsøg, og hver tiende veteran lider af posttraumatisk stress-syndrom. I 2010 var Jonas Hjorth i Afghanistan med Hold 9, der mistede flere end nogen andre. Jonas mistede også. Han mistede den ven, han så allermest op til. Så da den perfekte soldat vendte hjem, drog han i krig med sig selv. Endnu har han ikke sluttet fred.

FOR ABONNENTER

I nat var Jonas i krig. Hans arme fægtede og hans ben spjættede. Han skreg, og måske græd han, mens hans mange kræfter forsøgte at bryde ud af drømmen. Han ved ikke, hvordan han undslap. Om Sofie lagde en arm om ham og fik ham til at falde til ro. Eller om hun strøg ham på kinden, indtil drømmene lod ham i fred. Han ved bare, at han var i krig, og at han ikke kunne hjælpe Pløger. Ham, som han skulle være jægersoldat med. Hans navnebror, hans våbenbror, hans broder i ånden. Når andre protesterede mod at gå meningsløse patruljer i det minerede område omkring basen, var de to altid enige. Vi er soldater, vi passer på vores folk, og vi adlyder de ordrer, vi får. Pløger var den mand og den soldat, som Jonas gerne ville være. Men han kan ikke hjælpe ham.

»Jeg er handlingslammet. Jeg svigter. Hver eneste nat. Igen og igen«.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu