0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Drew Angerer/Ritzau Scanpix
Foto: Drew Angerer/Ritzau Scanpix
78-årige Bernie Sanders fører lige nu i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat.
Nyhedsbrev - Amerikas Splittede Stater

Nu går Amerikas Splittede Stater til valg

Første ugentlige nyhedsbrev fra Politikens USA-korrespondenter handler om splittelse i demokraternes primærvalg.

Nyhedsbrev - Amerikas Splittede Stater

Kære læser

Velkommen til det første ugentlige nyhedsbrev fra Politikens USA-korrespondenter. Vi er Sandra Brovall og Jens Lenler, og vi har glædet os til at skrive direkte til din mailboks fra alle hjørner af USA.

Vi har valgt titlen Amerikas Splittede Stater, fordi landet nu for alvor går ind i en valgkamp, som splitter det amerikanske folk. Både for og imod præsident Donald Trump og inden for Det Demokratiske Parti, som skal forsøge at jage Trump ud af Det Hvide Hus ved præsidentvalget 3. november.


Præsident Trump deler amerikanerne. 52 procent misbilliger præsidenten, mens 43 procent synes om ham i et gennemsnit af målinger. Men tro ikke, at det lille anti-Trump-flertal uden videre betyder, at præsidenten står til at tabe til november. Matematikken er meget mere kompliceret, for hver delstat skal vindes enkeltvis. Og meget afhænger af, om vælgerne overhovedet letter sig fra sofaen og stemmer.

Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix
Foto: Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix

Trumps kernevælgere er trofaste. Hans meningsmålinger har været stort set upåvirkede af rigsretssagen og de andre skandaler, siden han blev indsat. Hvis målingerne har vist en tendens, har den været positivt opadgående for Trump på det seneste.Men lige nu handler det om, hvem demokraterne vælger som modkandidat. Her er splittelsen også stor. Efter tre primærvalg i Iowa, New Hampshire og Nevada er 78-årige Bernie Sanders lige nu favorit.

Jens, som bor ved San Diego i Californien, kørte til Nevada og fulgte valget. Det var den første stat, hvor USA’s største etniske mindretal, latinoerne, kom på banen. De var en vigtig brik i Sanders’ overbevisende sejr og viste, hvor svær socialisten Sanders bliver at stoppe for partiets midtsøgende fløj.

Jose Luis Gonzalez/Ritzau Scanpix
Foto: Jose Luis Gonzalez/Ritzau Scanpix

I Nevada oplevede vi også, hvor stor kærlighed unge demokrater – og ikke mindst unge med latinamerikanske rødder – har til Tío Bernie, som de kalder ham.

Prøv at læse her, hvad 19-årige Angel Lazcano fra Las Vegas havde at sige om sit 78-årige idol.Sanders kalder sig »demokratisk socialist«. Den moderate fløj i partiet, som ved de seneste præsidentvalg har været repræsenteret af Barack Obama og Hillary Clinton, fordeler sig på flere kandidater.

Win Mcnamee/Ritzau Scanpix
Foto: Win Mcnamee/Ritzau Scanpix

Det er en fordel for Bernie Sanders, selv om tv-debatten natten til onsdag viste, at de moderate stemmer nu målrettet angriber Sanders – og også blandede Danmark ind i debatten.


»Det motto, der rører mig mest, er fra Nelson Mandela. Og Mandela sagde: Alt er umuligt, indtil det sker«

Bernie Sanders i tv-debatten natten til onsdagDe sorte amerikanere udgør en lidt mindre gruppe end latinoerne, men til gengæld er de kernedemokratiske vælgere. Især i South Carolina, hvor de udgør flertallet af partiets vælgere ved næste primærvalg lørdag. Når du læser dette, er Sandra, som bor i New York, allerede landet i South Carolina og er i fuld gang med at følge begivenhederne der.

South Carolina kan blandt andet blive knald eller fald for Obamas forhenværende vicepræsident Joe Biden, som tidligere var favorit til at blive præsidentkandidat, men taber terræn til Bernie Sanders.

Følg Sandras og resten af redaktionens dækning af afstemningen fra lørdag morgen på politiken.dk.


Den største styrkeprøve venter også lige om hjørnet. Den hedder Super Tuesday, tirsdag 3. marts, hvor 14 stater stemmer samtidig. Blandt andre kæmpestaterne Californien og Texas.

Vi glæder os til at være dine amerikanske øjne og ører på dagen, som kan blive afgørende for demokraternes valg. I det næste nyhedsbrev samler vi op på Super Tuesday, men følg løbende med på politiken.dk.


I hvert nyhedsbrev vil vi også give dig links til, hvad vi læser fra andre medier. Her er en artikel fra The New Yorker om 77-årige Joe Bidens skæbnekamp i South Carolina.

Mere USA fra korrespondenterneAnnonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden