0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Doug Mills/Ritzau Scanpix
Foto: Doug Mills/Ritzau Scanpix
Nyhedsbrev - Amerikas Splittede Stater

Tager USA for let på coronavirussen?

Præsident Trump har forbudt rejser fra Europa til USA, men hans modstandere mener, at det slet ikke er nok. Corona er blevet en politisk kamplads.

Nyhedsbrev - Amerikas Splittede Stater

Kære læser

I går modtog jeg og andre forældre til børn her nord for San Diego en mail fra Dr. Ben Churchill, som bestyrer skolevæsnet. Californiens sundhedsmyndigheder anbefaler nu, skrev Dr. Churchill, at aflyse events med over 250 deltagere. Men ikke skoleklasser, regulært arbejde og samfundsfunktioner. Så skolerne fortsætter undervisningen, og mange californiere møder stadig på arbejde.

Tager USA for let på coronavirussen? Præsident Trump leverede natten til torsdag en sjælden tale til nationen fra Det Ovale Værelse, hvor han bekendtgjorde et flyrejseforbud for europæere til USA og for første gang lod til at tage virussen alvorligt, efter at han i ugevis har talt faren ned, ofte i direkte modstrid med sine egne eksperter.


At prøve at bekæmpe coronavirus ved at begrænse rejser mellem Europa og USA er som at prøve at fjerne spildt kaffe ved at vaske kaffekoppen

Kumail Nanjiani, skuespiller og komiker, på TwitterTrumps tale havde en undertone, som var klar: Truslen kommer udefra. Den er noget uamerikansk, som nu må stoppes, blandt andet ved grænsen.

Men virussen spreder sig allerede inden for USA’s territorium, hvor eksperter klager over mangel på testudstyr, som betyder, at der utvivlsomt skjuler sig et kæmpestort mørketal af smittede. I Californien er der f.eks. kun fundet omkring 200 tilfælde – langt færre end i Danmark – selv om statens befolkning er på 40 millioner, og det er to uger siden, at den første patient, som hverken havde rejst i udlandet eller været i kontakt med kendte smittebærere, blev testet positiv.

Prøv at læse The New York Times’ glimrende afdækning af, hvordan de nationale amerikanske sundhedsmyndigheder har forsømt at sikre testudstyr, mens tid var.

Mandel Ngan/Ritzau Scanpix
Foto: Mandel Ngan/Ritzau Scanpix

Trump har fået kritik for at påstå i sin tale, at alle amerikanere nu kan blive testet – og for stadig ikke at udstikke klokkeklare, konkrete retningslinjer for borgerne. De kommende dage og uger vil vise, hvor slemt coronavirussen udvikler sig. Men aktiemarkederne har allerede givet deres bud og taget en historisk rutsjetur. Spørgsmålet er, om Trumps sædvanligvis stabile meningsmålinger vil gøre det samme.

På det uundværlige netmedie FiveThirtyEight kan du følge Trumps popularitet dag for dag.Coronavirussen rammer også demokraternes primærvalg. I den seneste runde natten til onsdag måtte de to kandidater Joe Biden og Bernie Sanders begge aflyse deres valgaftener i Cleveland i Ohio. Ligesom på super tuesday i sidste uge slog Biden knusende sikkert Sanders – vigtigst i Michigan, hvor Biden fik hul igennem til de industriarbejdere og forstadsamerikanere, hvis stemmer er afgørende for at kunne slå Trump til november.

Det virker efterhånden håbløst for Bernie Sanders at indhente Biden. Helt usædvanligt valgte han slet ikke at udtale sig på valgaftenen.

Brendan Mcdermid/Ritzau Scanpix
Foto: Brendan Mcdermid/Ritzau Scanpix

Joe Biden talte til gengæld i Philadelphia og pegede på, at USA mangler et stabilt lederskab under coronakrisen. Som vicepræsident håndterede Biden i 2014 truslen fra ebola og skaffede ressourcer til de sundhedsorganer, Trump siden har barberet ned.

Coronavirus giver dog ikke kun en politisk fordel for Joe Biden – og andre problemer truer også hans chancer, både nu og ved præsidentvalget. Det kan du læse om i denne artikel (som begynder med et mærkværdigt raserianfald), Biden leverede på valgdagen mod en bilfabriksarbejder).Tirsdag i næste uge kommer en ny runde af primærvalg i staterne Florida, Illinois, Ohio og Arizona. Det dækker vi selvfølgelig på politiken.dk og i næste udgave af Amerikas Splittede Stater. Inden da mødes Joe Biden og Bernie Sanders i en tv-debat natten til mandag, som måske er Sanders’ sidste chance for at sætte en offensiv ind mod Biden.

Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix
Foto: Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

Debatten skulle have været afholdt i Phoenix, Arizona. Men for at begrænse rejseaktiviteten foregår den nu i Washington D.C. Uden livepublikum.

Hvis du inden da vil sammenligne, hvordan de to kandidater mener, USA bør reagere over for coronavirussen, kan du læse en gennemgang af henholdsvis Joe Bidens plan og Bernie Sanders’ plan i netmediet Politico.

Og hvis du vil have en mere personlig vinkel på Joe Biden, skal du læse min kollega Sandra Brovalls portræt herunder.

Mere USA fra korrespondenterne
Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden