0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Pool/Ritzau Scanpix
Foto: Pool/Ritzau Scanpix
I ugevis har Trump nedtonet smittefaren.
Nyhedsbrev - Amerikas Splittede Stater

Trump lyver stadig om corona

Efter i ugevis at have nedtonet smittefaren har præsident Donald Trump endelig indrømmet, at corona er farlig. Men Trump siger stadig ikke sandheden om 'den kinesiske virus', som han nu kalder den.

Nyhedsbrev - Amerikas Splittede Stater

Kære læser

I mandags spiste jeg mit sidste måltid ude på et hotel i New York.

Menukortet var netop blevet afsprittet af tjeneren. Det ellers populære hotel havde stort set ingen gæster. Udenfor var Manhattans gader tømt for mennesker og biler. I hotellobbyen sad en pianist alene og spillede for ingen. Det fik mig til at tænke på musikanterne på Titanic.

Min bestilling var den sidste, restauranten tog imod. Klokken 20 lukkede de og resten af New Yorks restauranter for alt andet end takeout. Samme dag, i et drastisk forsøg på at hindre smitten, lukkede New Yorks skoler.

Andrew Kelly/Ritzau Scanpix
Foto: Andrew Kelly/Ritzau Scanpix

Tidligere på dagen havde præsident Trump for første gang udstedt retningslinjer, der stod mål med krisen. På et pressemøde sagde han, at amerikanerne nu kun måtte mødes i grupper af 10 personer og skulle blive hjemme fra både arbejde og skole, hvis de kunne.

I ugevis har Trump nedtonet smittefaren, han har sammenlignet corona med en almindelig influenza, klandret Kina for at undfange den, og Europa for at sprede den. Trump har beskyldt medierne såvel som demokraterne for at sprede unødvendig frygt og skade økonomien. Kun for at ramme ham.

Som jeg skrev i en analyse, der listede grundene til, at krisen kan blive Trumps Waterloo, har præsident Trump kort sagt gjort, som han plejer: Afvist at lytte til videnskab, forsøgt at skabe frygt for »fremmede«, skudt skylden på andre og udpeget sig selv til det største offer.

Men mandag blev starten på en uge med tiltagende drastiske tiltag, hvor Trump sammen med sundhedseksperter har afholdt daglige pressemøder. Senest har han bedt amerikanerne om helt at lade være med at rejse udenlands, komme hjem hvis de er i andre lande samt lukket grænsen mod Canada.Men trods præsidentens anerkendelse af krisen, er han ikke stoppet med at modsige eksperter, benægte fakta eller lyve om, at han længe har talt om krisens alvor. Du kan se en video på New York Times, hvor de har samlet modsigelserne.

På torsdagens pressemøde lovede han eksempelvis, at der var nye mulige behandlinger for corona på vej lige om hjørnet. Noget den amerikanske lægemiddelstyrelse straks efter modsagde. Han påstod også, at der var masser af medicinsk udstyr til hospitalspersonale, mens amerikanske læger og sygeplejersker tryglede om flere masker på sociale medier, og New Yorks borgmester advarede om, at byens hospitaler løber tør om 2-3 uger. I store dele af landet, derunder New York, mangler man ikke bare sikkerhedsudstyr, men også respiratorer og hospitalssenge.

På pressemøde gentog præsidenten også det kaldenavn, han denne uge begyndte at kalde corona: ’Den kinesiske virus’. En fotograf dokumenterede hans talepapir, hvor corona var streget over og erstattet med det nye ord. Trump afviste af navnet var racistisk.

Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix
Foto: Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

Trump håndterede stadig epidemien, som man ville gøre i et diktatur. Med misinformation, modstridende oplysninger, censur og fralæggelse af ansvar. Og han har fået mange amerikanere til at tro på sig.

Læs for eksempel min kollega Jens Lenlers reportage fra Arizona, hvor Trump-vælgere var mere bange for demokraterne end for coronavirussen. Eller se CBS’s optagelser fra strandene i Florida, hvor unge amerikanere stadig tager på ’spring break’ for at feste i flok.»Hvis jeg får corona, får jeg corona. Til syvende og sidst vil jeg ikke lade noget stoppe mig fra at feste«

College-studerende på spring break på stranden i Florida til CBS.På sine daglige pressemøder har Trump endelig erkendt, at virussen vil få og allerede har fået alvorlige økonomiske konsekvenser. Børsen fortsatte med at styrtbløde i historisk grad denne uge, amerikanere blev fyret i hobetal og amerikanske økonomer er begyndt at tale om, at krisen kan udvikle sig til en reel økonomisk depression.

Til gengæld var der nogle firmaer, hvis aktier pludselig er steget. Det tidligere kriseramte dåsemadsfirma Campbell og firmaet Clorox, der laver disinfektion, er aktier magasinet Forbes anbefaler at købe i den nye coronavirus-økonomi.


Coronavirussen ramte også demokraternes primærvalg, der blev afholdt tirsdag i staterne Florida, Illinois og Arizona. Der skulle være blevet afholdt valg også i Ohio, men det blev aflyst på grund af smittefare.

Nogle vælgere blev væk af frygt for smitte, men det ændrede ikke på, at Joe Biden blev den klare vinder i alle tre stater, og endnu engang understregede sin førerplads over Bernie Sanders.

Biden holdt en præsidentiel takketale med amerikanske flag i baggrunden næsten udelukkende fokuseret på coronakrisen. Det bragte minder om hans tid som vicepræsidenten med ansvar for landet sammen med Obama under finanskrisen i 2008.

Saul Loeb/Ritzau Scanpix
Foto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix

I onsdags rapporterede nyhedssitet Axios, at Sanders kampagne er stoppet med at annoncere på Facebook. Noget der tolkes som, at Sanders snart vil forlade ræset. Det blev modsagt af Sanders selv, der var i Washington for at stemme for en økonomisk stimulispakke til amerikanske arbejdere ramt af krisen. Da CNN’s rapporter spurgte Sanders, om han snart ville indstille sin valgkamp, havde han et svar parat:

»Jeg dealer med en fucking global krise. Lige nu gør jeg mit bedste for at være sikker på, at vi ikke får en økonomisk nedsmeltning, og at folk ikke dør. Er det nok til at holde mig beskæftiget, synes du?«.

Til gengæld indstillede Tulsi Gabbard, den eneste tilbageværende kvinde i primærvalget, sin kampagne torsdag. Overraskende gav hun sin støtte til Biden, som hun ellers ikke har været meget for.

Biden lovede under en tv-debat med Bernie Sanders denne uge, at han ville pege på en kvinde som vicepræsident, hvis han vinder. Herunder kan du læse min analyse af tre kvinder, der er i Bidens søgelys.
Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden