0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mike Blake/Ritzau Scanpix
Foto: Mike Blake/Ritzau Scanpix
Nyhedsbrev - Amerikas Splittede Stater

Trump har allerede givet hende et øgenavn

55-årige Kamala Harris er nu Joe Bidens vicepræsidentkandidat. Trump har sat de første angreb ind på hende. Og der er ting i Kamala Harris' fortid, der ikke helt harmonerer med det billede, hun tegner af sig selv.

Nyhedsbrev - Amerikas Splittede Stater

Mens jeg sad her i Californien og gjorde klar til at skrive denne udgave af Amerikas Splittede Stater, stødte jeg på en overskrift, der ramte plet som en opsummering af Joe Bidens præsidentvalgkamp indtil nu. Den stod over en artikel i magasinet Politico og lød:

The Epic Blandness of the Joe Biden Campaign’.

De danske ord, der nogenlunde dækker ’blandness’, er ’farveløs’, ’grå’, ’kedsommelig’ og ’karakterløs’. Og Joe Bidens valgkampagne har simpelthen været episk kedelig. I hvert fald indtil nu.

Tirsdag satte Biden jo nemlig navn på sin vicepræsidentkandidat, den 55-årige senator Kamala Harris. Det pumpede et skud frisk energi ind i valgkampen og gav en masse mediedækning.

Mandel Ngan/Ritzau Scanpix
Foto: Mandel Ngan/Ritzau Scanpix

Så det er vel godt for Joe Biden?

Ja, han skulle jo før eller siden vælge et bud på en vicepræsident, og Kamala Harris er en erfaren politiker og en skarp debattør, som da også var storfavorit. Hun er oven i købet den første sorte kvinde i USA, der får muligheden.

Men Biden har faktisk haft kæmpestor succes indtil nu med at være, ja, episk kedelig. Hans modstander Donald Trump, der bygger sin politiske stil på konflikt og fjendebilleder, har nærmest ikke kunnet smide noget smuds på Biden, der hænger ved. Som den republikanske politiker Carlos Curbelo har sagt til NBC News, er det svært at angribe ’vanilla’ – et andet amerikansk ord for det kedelige og helt almindelige.

Derfor har Trump det meste af sommeren bokset i den tomme luft, mens han har haltet langt efter Biden i meningsmålingerne.

Nu, med Kamala Harris, har Trump fået et nyt fjendebillede. Der gik ikke mange minutter, fra Biden annoncerede nyheden, til Trump udsendte en smædevideo på Twitter mod ’Phony Kamala’, som han allerede har døbt hende.

Trump tegner et billede af Harris som den virkelige kommende magthaver i Det Hvide Hus, hvis 77-årige Biden vinder valget. I skræmmevisionen indgår, at Harris er ekstrem socialist og i lommen på demokraternes mest venstreorienterede fløj.

Det er hun nu ikke. Hvorfor Trumps konspirationsteori med tilhørende smædekampagne ikke holder vand, har jeg skrevet om her.


Alligevel kommer vi ikke udenom, at Joe Bidens alder gør det mere sandsynligt, at der tilstøder ham noget, så Kamala Harris må træde til som præsident, hvis de skulle ende sammen i Det Hvide Hus. Derfor giver det også mere mening end normalt for Trump at fokusere på en vicepræsidentkandidat – ud over det med, at hun har en skarpere profil end Biden.

Trump har som bekendt også en særlig evne til at angribe kvinder. Ikke mindst med yndlingsskældsordet »nasty«. I Harris’ tilfælde har han allerede optrappet det til »extraordinarily nasty«.

Det spændende bliver selvfølgelig, hvordan vælgerne vil se på Kamala Harris. Foreløbig viser en helt ny meningsmåling, at 35 procent af amerikanerne opfatter hende positivt, mens 31 procent opfatter hende negativt. Det lyder måske ikke så imponerende, men hele 58 procent vurderer eksempelvis Trump negativt, mens 35 procent ser ham positivt.

Alex Wong/Ritzau Scanpix
Foto: Alex Wong/Ritzau Scanpix

En tredjedel kender dog endnu ikke Kamala Harris godt nok til at have en mening om hende.

Hvis du vil vide, hvem Kamala Harris i virkeligheden er, og hvilken version af den amerikanske drøm, der er hendes fortælling, har jeg skrevet om det i dette portræt, der har fået overskriften ’Kvinden, der har gendigtet sig selv’.

For én ting er, hvad Kamala Harris selv siger i interview og i sin selvbiografi ’The Truths We Hold’. Noget andet er, hvad hun faktisk har gjort i sit liv og karriere. Og her er der noget, der ikke helt stemmer helt overens med selvbilledet. Kritikere – vel at mærke i hendes eget parti – ser hende som en kvinde, der har omskrevet sin fortid.

De dygtige podcastfolk fra Du lytter til Politiken har også lavet et afsnit om Kamala Harris her.


Valget af Kamala Harris skriver sig selvfølgelig også ind i sommerens raceballade. Der lå et stort pres på Biden for ikke blot at vælge en kvinde til sin makker (som han allerede havde lovet at gøre), men også en sort kvinde.

Kamala Harris’ fortid som chefanklager og Californiens justitsminister kan dog give hende problemer blandt vælgere, der opfatter hende som alt for venlig over for politiet.

Demonstrationerne mod politivold og racisme fortsætter nemlig stadig i USA. En racesag, der ikke handler om politi, men om det amerikanske militær – og som også trækker demonstranter i gaderne – er drabet på den 20-årige soldat Vanessa Guillén. Hun havde mexicansk baggrund og forsvandt fra sin militærbase i april. Måneder senere blev hun fundet, dræbt og parteret. Lørdag bliver hun begravet i Houston.

Fort Hood base
Foto: Fort Hood base

Selv om drabet skete i Texas, er jeg stødt på flere demonstranter her i Sydcalifornien hen over sommeren, der er gået på gaden for at kræve retfærdighed for Vanessa Guillén, og det samme er sket andre steder i USA.

Du kan læse om den uhyggelige sag her.


Og her til sidst et par tips til andre ting, du kan læse: En skarp kommentar om de racistiske – og sexistiske – mekanikker i det amerikanske samfund, som den nye vicepræsidentkandidat Kamala Harris nu muligvis er oppe imod, har kulturforskeren Anthea Butler lavet for NBC News her.

Artiklen om den farveløse Biden, som jeg nævnte i indledningen, er skrevet af redaktør John F. Harris. Han har grundlagt magasinet Politico og skriver en ugentlig klumme med titlen ’Altitude’.

Og så har det statistiske medie FiveThirtyEight netop udsendt sin valgprognose, som er en model, der udregner mulige valgscenarier, baseret på meningsmålinger og andre data. Her har Biden lige nu en sandsynlighed på 7 af 10 for at vinde valget. Desværre for ham er hans forspring begyndt at skrumpe i nogle af de vigtige svingstater.

I de næste uger vil Sandra Brovall i New York og jeg holde øje med den og mange andre udviklinger. Nu er der nemlig kun godt 80 dage til præsidentvalget.

Mere USA fra Politiken

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts