0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Man kan ikke indføre demokrati for enden af et kanonløb

Historien gentager sig - bare i Kabul, hvor amerikanske helikopter søndag forsøgte at evaluere de ansatte på ambassaden, inden Taleban rykkede ind i byen som det definitive vidnesbyrd om en tabt krig, der kostede 43 danske soldater livet.

Kære alle,

Fra historiebøgerne kender vi billederne fra Saigon, hvor amerikanske styrker forlader Vietnam efter en tabt krig. Nu gentager historien sig, bare i Kabul, hvor amerikanske helikopter søndag forsøgte at evaluere de ansatte på ambassaden, inden Taleban rykkede ind i byen som det definitive vidnesbyrd om en tabt krig, der kostede 43 danske soldater livet.

At krigen er tabt, er hævet over tvivl. Men var den overhovedet nødvendigvis? Ja, hjalp den noget? Ja. Men det ændrer ikke på, at USA, Danmark og resten af vesten nu én gang for alle må have lært, at man ikke kan indføre demokrati for enden af et kanonløb. Det har Marcus Rubin argumenteret for i denne leder.


I de kommende dage, uger og måneder venter dramatiske begivenheder i Afghanistan. Dem kan du følge på pol.dk. Samtidig er det vigtigt, at vi får sat to årtiers krig ind i det rette perspektiv, så vi kan skrive det første udkast til denne verdenshistoriske begivenhed.

Jeg vil anbefale dig fire artikler, der på hver deres måde bibringer refleksion og sætter perspektiv på krigen i Afghanistan:Herhjemme er dansk politik kommet fra sommerferien med to markante personsager: DF-næstformand Morten Messerschmidts dom på seks måneders fængsel, som vi lod ledsage med denne leder, og den radikale retsordfører Kristian Hegaards fald for grænseoverskridende opførsel, som jeg har skrevet om i denne klumme.

Må I alle få en god – og oplyst – uge.

Med venlig hilsen

Pride 2021


Ibyen


klima


Mediekommentar