0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Nyhedsbrev - Politiken Bøger

Elsa er hvid og det er et problem

Sigge Winther Nielsen, Lena Andersson og Yahya Hassan

Nyhedsbrev - Politiken Bøger

Kære læser!

Vi har klaret det fint i Danmark, ikke sandt? Vi har tillid til hinanden, tror på dem der ved bedst og derfor er vi sluppet nådigt under pandemien, ikke sandt?

Forklaringen kan sagtens være rigtig, men Sigge Winther Nielsens nye bog, ’Entreprenørstaten’, er nu alligevel uhyggeligt overbevisende i sin beskrivelse af dansk politik som en omgang »absurd teater«. Til bogen har han interviewet 50 nøgleaktører, blandt andre tidligere departementschefer, nuværende topembedsmænd, partiformænd og journalister. Han ser et folkestyre i dyb krise, hvor alle løber hurtigere og hurtigere. Når reformerne er stemt igennem i Folketinget, er både journalister, politikere og embedsmænd videre til den næste historie eller det næste politiske initiativ. Som en af hans kilder siger: »Om det kan lade sig gøre det, det, vi har besluttet? Det ved jeg ikke rigtig. Om der er penge nok til at nå målene? Det er der sikkert ikke. Er det fagligt forsvarligt? Formentlig ikke, men få topembedsmænd spørger om det længere, når medier og politikere kappes om en hurtig løsning«. Her er anmeldelsen af Entreprenørstaten.


I Sverige valgte de at gå anderledes frem i forhold til coronaen, og de gør det i det hele taget meget anderledes end os. En af de svenske forfattere, der har gjort det til en fryd at læse om folkehjemmets udvikling (eller afvikling) er Lena Andersson. ’Datteren’ handler om Elsa, som i USA møder den politiske korrekthed, der senere er blevet til sekterisk identitetspolitik. På et studieophold på Berkeley i Californien er problemet at hun er hvid. Da Elsa spørger Dolores, der er navajo, om hendes familieforhold, svarer Dolores: »Der er ingen grund for mig til at lade dig komme ind som en voyeur i mit liv, stå og glo på det og slikke i dig af ’indianerpigens fortælling’, som du så kan prale med, at du har sat til livs, bære som et emblem på jakken, at du kender en rigtig indianer«. Intet af det, Elsa har med fra sin svenske opdragelse, kan bruges. I skolen fik de indprentet, at man ikke skulle dele folk ind i grupper, men i Californien oplever hun, at det er det, man skal. Alt er blevet til gruppetænkning blandt dem, som opfatter ’kategoriseringer’ som undertrykkende. Her er anmeldelsen af ’Datteren’.


I forhold til Palæstina er alt, hvad vi har af prøvelser i Danmark og Sverige førsteverdensproblemer. Christian Johannes Idskov så for nylig DR2’s portræt af Yahya Hassan, der døde i 2020 i en alder af 24 år, og fandt det skuffende.

I en kommentar i Bøger minder Idskov om, hvor meget Yahya Hassan forsøgte at råbe os op om det han var rundet af. »Han var en eksileret, statsløs palæstinenser med et forfærdeligt farforhold. En flygtning og et anbragt barn, som stort set ingen var i stand til at hjælpe. Kort sagt: en vred ung mand fanget mellem identiteter – og som alligevel havde modet til at forsøge at skabe en bedre fremtid for andre end bare sig selv«. Her kan du læse hele kommentaren.

God læselyst!


FLERE HISTORIER FRA BOGREDAKTIONEN: