0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
Nyhedsbrev - Politiken Bøger

Han er vild med Penelope_girl64

Odysseus, Sapfo og Plinius for fuld skrue

Nyhedsbrev - Politiken Bøger

Kære læser!

Måske hænger vores interesse for antikken sammen med usikkerheden i nutiden. I Bøger siger forfatteren Harald Voetmann, som har skrevet en række romaner med inspiration fra både antikken, middelalderen og renæssancen, som nu bliver udgivet i USA:

»I tider, hvor der har været omvæltninger i Europa, har folk tit vendt sig mod det antikke tankegods. Måske for at lede efter inspiration, fordi de liv, vi lever nu, den måde, vi lever på, ikke er holdbar, og vi bliver nødt til at lede efter tanker til at gøre tingene anderledes«.

Voetmann mener selv, at den vigtigste arv fra antikken er idéen om nødvendigheden af ærlig snak og flabethed.

»Flabethed og nødvendigheden af at tale magten imod er for mig det vigtigste i den europæiske tradition. At mennesker kan tale frit«.

De tre romaner som udkommer på forlaget New Directions er ’Vågen’, ’Alt under månen’ og ’Syner og fristelser’. Her er hele interviewet med Voetmann.


Skulle man have lyst til at vide mere om hvordan antikkens tænkning og æstetik har inspireret os gennem historien er ’Antikken omkring os’ en flot informativ buffet, mener vores anmelder. Bogen, som er skrevet af Tore Leifer og Chr. Gorm Tortzen, »fortæller alt, hvad du vil vide om antikken, men ikke turde spørge om«. Mest dog med fokus på det nationale.

»Vi blev aldrig en del af Romerriget, men Romerriget blev en del af os. Måske mest markant i sport og det, som ligner – de olympiske lege som en moderniseret konkurrence, hvor vinderen ikke længere tager alt, men med både sølv og bronze, rimeligt fairplay og idræt helst uden doping. Samtidig med det kropsideal, som på godt og ondt præger usund aske, sexappeal og nådesløse slankekure«, skriver Bo Tao Michaelis i sin anmeldelse, som du kan læse her.


De fleste ved, at den blinde digter Homer regnes for ophavsmand til ’Odysseen’. Et kæmpeværk på heksametervers. I det seneste nummer af Bøger bød vores tegner Philip Ytournel på en anderledes hurtigt læst udgave. Her er hans tegnede version af historien om mægtige Odysseus. Komplet med mobiltelefon.


Mange digtere har gennem tiden ladet sig inspirere af de græske myter, guder og helte. For tiden er den kvindelige græske digter Sapfo, som blev født ca. 610 f.Kr. på øen Lesbos, i vælten herhjemme med oversættelser og gendigtninger. I vinter kom der hele to danske nyoversættelser af den oldgræske lyriker Sapfos fragmenter, og nu har vi fået én udgivelse, en gendigtning, ved Mette Moestrup og klassisk filolog Mette Christiansen. Sapfo opførte sine digte til lyrespil og der fra stammer ordet ’lyrik’. I Berlingske Tidende skriver anmelderen at Sapfo i gendigtningen er blevet stemt i nutidens kønspolitiske dagsorden. Her er Politikens anmeldelse.

God læselyst!


FLERE HISTORIER FRA BOGREDAKTIONEN: