0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Nyhedsbrev - Politiken Bøger

En dysfunktionel familie med enorm magt

Sara Stridsberg, Don DeLillo og Gospodinov

Nyhedsbrev - Politiken Bøger

Kære læser!

Det er ikke hver dag vi bringer et interview med en klog, bulgarsk forfatter, men forleden skete det, og Georgi Gospodinov, der er en af Europas mest spændende forfattere, er god at blive klog af. Han er aktuel med den fremragende roman ’Tidsskjul’, hvori han udforsker den nostalgi, som lige nu hjemsøger vores politiske liv. I Vesten lever vi i det, han kalder »genopførslens tidsalder« og henviser bl.a. til, at ABBA har udgivet to nye sange. »Sådan som verden opfører sig lige nu, kan jeg godt frygte, at vi befinder os i den sene eftermiddagstime. Jeg tror, vi bliver nødt til at forberede os på, at natten snart kommer«, siger Gospodinov. Her kan du læse interviewet.


Den amerikanske forfatter Don DeLillo anslår samme toner i essayet, som vi trykte for nyligt. DeLillo er en af USA’s mest berømte og prisbelønnede forfattere. I over 50 år har han bidraget med fortællinger, som spejler samtiden og viser brudfladerne i den glitrende, amerikanske overflade. Hans roman ’Stilheden’ udkommer på dansk i næste uge og i det nyskrevne essay funderer den 84-årige forfatter over, hvordan coronakrisen har forandret USA. Du kan læse essayet her.


Jeg har et svagt punkt for svenske Sara Stridsberg og har glædet mig til hendes nye novellesamling ’Hunter i Huskvarna’.

I den tegner hun et portræt af Det Svenske Akademi, som om kort tid uddeler Nobelprisen i litteratur. Som Aftonbladet skriver, er Stridsbergs historie om ’Familjen’ et billede af Akademiet, hvor kun et tyndt lag fernis dækker over rå magtkampe i en dysfunktionel familie, men ifølge avisens anmelder kunne forfatteren have skruet endnu mere op for satiren i sin fortælling om institutionen, der manglede en del jordforbindelse. Stridsberg forlod selv Akademiet i protest i foråret 2018. Som konsekvens af skandalerne er reglerne for institutionen fra 1786 nu ændret, så man ikke længere er tvunget til at være medlem på livstid, men noget tyder på, at Stridsberg alligevel har ret i, at man først slipper helt fri ved livets slutning. Her har du hele Carsten Andersens artikel om Stridsbergs familieportræt.

God læselyst!


FLERE HISTORIER FRA BOGREDAKTIONEN: