0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Photoshot / Topfoto/Ritzau Scanpix
Foto: Photoshot / Topfoto/Ritzau Scanpix
Nyhedsbrev - Politiken Bøger

Det Gyldendalske dødstød

Fik du hilst på surrealismens muse?

Nyhedsbrev - Politiken Bøger

Kære læser!

I sidste uge fik medarbejderne på Rosinante, et af landets pænt store forlag, deres afskedigelse. Det skrev jeg en nekrolog om, for det skal noteres, når der sker forringelser af litteraturens og dermed læsningens fødekæde. Gyldendal ejer Rosinante, og ude fra er det virkelig svært at forstå, hvorfor det veldrevne forlag skulle have kniven

Fik du i øvrigt læst portrættet af Leonora Carrington, »surrealismens muse«? Hun levede fra 1917-2011, var forfatter og billedkunstner i egen ret og i sin ungdom til stor inspiration for Max Ernst, hans muse, som hun stod i skyggen af indtil for få år siden. Benedicte Gui de Thurah Huang har med sit essay åbnet mine øjne for Carrington. Herligt.

Alexander von Humboldt havde ikke brug for muser. En ny stor biografi om den tyske opdager og videnskabsmand, som inspirerede Goethe til Faust, både var homoseksuel og en stor økolog og på den måde bliver Humboldt pludselig et barn også af vores klimabevidste og identitetsoptagede tid. Interessant.

I næste uge uddeles Nobelprisen. I Bøger på lørdag sætter vi fokus på verdens mest betydningsfulde litteraturpris og det kuldslåede svenske akademi, som i år uddeler hele to priser, fordi det hele gik i ged sidste år.

God læselyst

Fik du læst?


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden