0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Nyhedsbrev - Politiken Bøger

I morgen falder afgørelsen

Og Nobelprisen går (måske) til Olga Tokarczuk

Nyhedsbrev - Politiken Bøger

Kære læser!

I morgen uddeles Nobelprisen i litteratur. Hele to forfattere får den litterære verdens mest prestigiøse pris, for der skal også uddeles en for sidste år, hvor Det svenske akademi var uarbejdsdygtigt.

I Politiken gør vi vanen tro meget ud af at forholde os til prisen, og hvilke forfattere der kan tænkes at modtage den.

I den seneste udgave af Bøger pegede jeg på ti fantastiske forfattere, hvoraf fem faktisk godt kunne gå hen og modtage en pris. De ti forfattere - Jon Fosse og Olga Tokarczuk er to af dem - kan du læse om her. Og Carsten Andersen giver i denne artikel en status på, hvor Det Svenske Akademi står i dag, herunder navnene på de atten medlemmer.

På litteraturredaktionen tager vi Nobelprisen alvorligt, fordi den står som den højeste officielle anerkendelse en forfatter kan opnå, hele litteraturens verden kigger mod Sveriges hovedstad i morgen, men samtidig mindede akademiets krise sidste år om, at litteraturen sagtens kan klare sig uden.

Selve forestillingen om, at en lille gruppe specialister, kan kåre den allerbedste forfatter i verden er grundlæggende helt hen i vejret. For der findes ikke én rigtig nobelpristager i litteratur. Der er til enhver tid hundredvis af fænomenale forfattere derude, som kan vidt forskellige ting og appellerer til vidt forskellige læsere, og som alle ville kunne fortjene prisen. Det skrev jeg denne kommentar om.

Nobelpris-komittéen som er et udvalg under Det Svenske Akademi går sine egne veje, men i år er der mere på spil end det rent litterære. Det handler også om at genrejse den gamle institutions anseelse, og derfor bliver der holdt ekstra øje med dømmekraften i Stockholm i morgen.

Når dørene åbnes til akademiets berømte mødelokale i morgen kl. 13, får verden klar besked. Følg med i din avis.

God læselyst!


Fik du læst?
Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden