0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mette Dreyer/POLITIKEN
Foto: Mette Dreyer/POLITIKEN
Nordisk Råds Litteraturpris er gået til 28-årig dansk forfatter.
Nyhedsbrev - Politiken Bøger

Sådan en bog har du aldrig før læst

Hurra for Jonas Eika

Nyhedsbrev - Politiken Bøger


Kære læser!

Selvfølgelig må vores nyhedsbrev i dag handle om Jonas Eikas litterære triumf.

Som den hidtil yngste danske modtager af Nordisk Råds litteraturpris, kun 28 år, og med kun to udgivelser bag sig, overhalede hele feltet indenom. I går aftes skrev jeg den kommentar som røg ud på nettet og er i den trykte avis i dag, og jeg skrev på en begejstring, som har at gøre med hvor god ’Efter solen’ er.

Det er virkelig et værk, som fortjener at blive læst. De fem historier præsenterer ekstreme miljøer og oplevelser på en måde, som er helt sin egen. Eika skriver som ingen andre, og er helt fantastisk, når han skriver om kropslige tilstande. Tjek lige den måde Immanuel, en unge beach boy på stranden i Mexico, bliver beskrevet i historien ’Bad mexican dog’, som han går der gennem sandet.

Jeg håber ikke, at Eikas succes drukner i den forståelige opmærksomhed omkring den politiske svada, han rettede til statsminister Mette Frederiksen i forbindelse med talen. Det kan ikke overraske, at netop Eika, der tilhører en meget politisk generation af forfattere, benytter lejligheden til at tale med store bogstaver:

”Jeg tror, at der i litteraturen findes en drøm om et sprog der ikke kræver glemsel for at betyde noget. Et sprog der er på højde med verden, i al dens undertrykkelse og fortvivlelse, men samtidig åbent for det ubestemmelige, det uudsigelige, som findes i alle ting, og hvorfra en ny orden kan komme”. Du kan læse hans tale her.

Og her er Carsten Jensen begejstrede reaktion på, at en dansk forfatter endelig siger fra over for den måde, Danmark doserer sin humanisme over for f.eks. flygtningebørn.

Og hvis du vil vide mere om Eika, så har du allestedsnærværende Carsten Andersens portræt her.

Og Lilian Munk Rösings anmeldelse af ’Efter solen’ skal du heller ikke snydes for.

God læselyst!

Fik du læst?


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden