0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Nyhedsbrev - Politiken Klima

Så er slagsmålet om nye veje i gang, men hvor bliver klimaet af?

Fra tørke til oversvømmelse: Australien er verdens klimakrystalkugle

Nyhedsbrev - Politiken Klima

Kære læser

Velkommen til et klimanyhedsbrev på en dag, der står i asfaltens tegn.


Klimamålet fortaber sig i kampen om nye motorveje og jernbaner

Mens dette nyhedsbrev bliver udsendt, præsenterer regeringen sine planer om at bygge nye veje, jernbaner og broer i de kommende år. Foreløbig har transportminister Benny Engelbrecht (S) talt mest om ny asfalt. De jyske og fynske motorveje står til at blive udbygget, og både Hillerød og Kalundborg vil få motorveje helt til bygrænsen.

Overblikket over de hidtil kendte dele af aftalen finder du her. Mere kommer til, når hele aftalen er offentliggjort kl. 12.

Kritikken har beskriver vi i denne artikel, hvor Ingeniørforeningen undrer sig over, at planen ikke tager udgangspunkt i klimamålet.

Forvent meget mere om veje, jernbaner og nye broer over både Limfjorden, Als Sund og Kattegat både i dag og i de kommende uger.


Fra tørke til oversvømmelse: Australien er verdens klimakrystalkugle

Vandmasserne er ved at trække sig tilbage efter nogle af de værste oversvømmelser i de seneste 100 år i det østlige Australien. Men hov, er det ikke kun et år, siden verden hørte om Australiens historisk hårde tørke og enorme skovbrande? Jo, og de to ting hænger desværre sammen med klimaforandringer, som du kan læse i denne artikel.


En meget stor hund udleder næsten 3 tons CO2 om året

Kæledyr belaster klimaet meget forskelligt. Det viser beregninger, som Rådet for Grøn Omstilling har foretaget for Politiken. En meget stor hund belaster klimaet syv gange så meget som en lille hund eller en kat. Den udleder 2.900 kg CO2 årligt, hvilket er næsten tre gange så meget som den endnu større hest. Men hesten er som bekendt vegetar, hvilket gør en enorm forskel i klimaregnskabet. Fugle og gnavere er næsten klimaneutrale, fordi de spiser hø og frø. Du kan se regnskabet i denne artikel, der også giver gode råd til fodre hunden mere klimavenligt, og præsenterer argumenterne for, at hundeejere ikke behøver at have al for dårlig samvittighed.


Beton fra udsat boligområde bliver til nyt rådhus

En del af betonen fra de boliger i det udsatte boligområde Taastrupgård, der bliver revet ned som led i ghettopakken, bliver genanvendt i til Høje-Taastrup Kommunes nye rådhus. Der er endnu ikke de store erfaringer med genanvendt beton, som ifølge projektchef Michael Eldor Birk fra entreprenørfirmaet Casa suger mere vand end traditionel beton. Men netop projekter som det nye rådhus er vigtige for at samle den viden, som kan udbrede genanvendelsen og dermed spare råstoffer.


Fagforening og Venstre i usædvanlig klimaalliance

Fagforeningen NNF, der organiserer ansatte inden for slagteri, mejeri og bagere, har fundet en usædvanlig alliancepartner, partiet Venstre. NNF-formand Ole Wehlast opfordrer regeringen til at tage Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen med i et forlig om landbrugets udslip af drivhusgasser. Han frygter en snæver aftale med støttepartierne i rød blok, som »vil give en usikker fremtid«.

»Det bredt forlig, som Venstre er en del af, vil være bedst for fremtiden«, siger fagforeningsbossen.


Jeg har lagt en håndfuld klimaartikler lidt længere nede i klimanyhedsbrevet, men ellers var det alt for denne gang.


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts