0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen
Nyhedsbrev - Politiken Klima

»Vi vil ikke bare stjæle jeres røde bøffer, vi vil ændre verden«

Nyhedsbrev - Politiken Klima

Kære læser

Velkommen til et nyhedsbrev, hvor de unge sætter klimadagsordenen.


Frustrerede klimaaktivister klar til at genindtage gaderne

De unge klimaaktivister har levet stille bag skærmene under coronanedlukningen. Men deres frustration over politikernes manglende klimahandling er vokset, og de er klar til at gå på gaden igen.

  • Kommunalvalg som springbræt: Når coronarestriktionerne forsvinder, nærmer den kommunale valgkamp sig. Der forventer de unge at gøre klima til hovedtema.
  • Dobbelt så mange: Ifølge de unge selv er deres klimabevægelser vokset til dobbelt størrelse under nedlukningen. Vi har talt med otte af dem, blandt andet om hvordan det er blevet nemmere at være ung klimaaktivist i Faxe.
  • Svigermors drøm: Hvis du nu tænker, at alle generationer har deres ungdomsoprør, så læs gerne med her, hvor vi forklarer, hvordan de unge i dag adskiller sig ved at snarere at være kloge og puritanske end rebelske.
  • 15 år og klar til kamp:I et længere interview fortæller Selma Montgomery fra Fridays for Future om, hvordan de ældre generationer har indrettet jorden, så fremtidens voksne ikke kan bo på den. »Vi vil ikke bare stjæle jeres røde bøffer, vi vil ændre verden«, siger hun blandt andet.
  • Klimadokumentar på pol.dk: Selma Montgomery er en af hovedpersonerne i dokumentarfilmen ’70/30’, der er åbningsfilm på CPH:DOX-festivalen. Den viser Politiken for abonnenter, og fra 12. maj er der fri adgang for alle. Filmen viser tilblivelsen af klimaloven og følger politikere og aktivister i det første år efter aftalen om loven. Se filmen her.
  • Højdepunkter: Har du glemt, hvornår de unge gik på gaden, og hvornår Greta Thunberg og Alexandria Ocasio-Cortez talte i København, så har vi samlet højdepunkterne i ord og billeder.
  • Auken siger nej til »moralsk pis«: En anden af filmens hovedpersoner er Ida Auken, tidligere SF-minister og radikal klimaordfører. I dag er hun folketingsmedlem for Socialdemokratiet. Hun afviser, at hun har svigtet sine idealer eller er blevet mere magelig.
  • Håb: Instruktøren af ’70/30’, Phie Ambo, lever selv klimarigtigt og flyver ikke sine børn på ferie. Hendes mål har været at skabe håb for fremtiden, og under optagelsen til filmen kunne hun ikke genkende de negative overskrifter, som vi bragte i medierne, siger hun i dette interview.
  • Frelst: Netop manglen på modstand til hovedpersonerne i klimadokumentaren er hovedårsag til, at vores anmelder kun giver tre ud af seks hjerter til den. »Man begynder snart at føler sig manipuleret, efterhånden som både de gode og de onde forstener i stereotyper i en frelst fortælling om den rette indstilling«, skriver han.
  • Vores podcast er tilbage: De unge klimaaktivister er hovedtemaet for vores podcast Klimanørd, som er tilbage efter en meget lang coronapause. Fremover vil vi gøre vores yderste for at udkomme hver anden fredag, næste gang 30. april.

Skræmmende klimarekorder: Ikke blot bliver det værre. Det bliver værre hurtigere

Der er ikke meget håb at hente i de seneste internationale rapporter, som fortæller om klimaets udvikling. Ikke blot fortsatte klimaet med at sætte negative rekorder trods coronanedlukningen sidste år. 1,2 grader er temperaturen allerede steget, meget tæt på Paris-aftalens mål om 1,5 grader, og klimaforandringerne sker også i et stadigt højere tempo. »Vi er allerede nu ude et sted, hvor vi aldrig har været før«, som Katherine Richardson, medlem af Klimarådet, siger.


Byplanlægning fra 1970’erne: Bredere motorvej til kunstige øer i Hvidovre

Ni kunstige øer ud for Avedøre Holme skal rumme 12.000 arbejdspladser. For at medarbejderne kan komme på arbejde, vil regeringen udvide Amagermotorvejen fra tre til fire spor i hver retning. Men at bruge nye virksomheder som begrundelse for mere motorvej stammer fra 1970’ernes byplanlægning, fastslår forskeren Morten Elle. I dag er vi blevet klogere og ved, at mere motorvej giver flere biler, ikke kortere kø. Desuden mangler der at komme styr på CO2-udslippet fra vores biler.


Forbruget af engangsbeholdere er eksploderet

Byens skraldespande bugner af emballage fra kaffe og snacks købt på farten, og pap og plast med madrester fylder godt op i den private affaldsbøtte. Nedlukning af restauranter og skærpede hygiejnekrav som følge af corona har fået brugen af engangsemballage i restaurationsbranchen til at eksplodere, samtidig med at salget af takeaway er steget voldsomt. Kravene til hygiejne gør det næsten umuligt at skifte til bæredygtig indpakning, men en stribe miljøorganisationer er klar med en håndfuld forslag, som skal sørge for, at 80 procent af alle beholdere til takeaway er genbrugelige i 2030.


Det var meget at forholde sig til i denne uge. Har du mod på endnu mere, så klik på en af de artikler, jeg har lagt neden under denne hilsen.


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden