0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Marius Renner
Foto: Marius Renner
Nyhedsbrev - Politiken Klima

Landbruget kom ind i klimakampen, men køer og svin er totalfredet

Fossilt skattely: Tyskere grænsehandler billig diesel i Danmark

Nyhedsbrev - Politiken Klima

Kære læser

Velkommen til et nyhedsbrev med fokus på landbrug.


Et fremskridt for klimaet, men er det nok?

I går præsenterede regeringen sin plan for at skære ned på landbrugets udledning af drivhusgasser. Med et løfte om bindende reduktioner på, hvad er svarer til syv millioner tons, melder regeringen landbruget ind i klimakampen for første gang, men det tilfredsstiller hverken støttepartier eller klimabevægelser. For hovedparten af klimagevinsten vil regeringen hente i teknologier, der slet ikke findes i staldene og på markerne endnu, og landbrugets opdræt af køer og svin bliver totalfredet.

Overblikket over udspillet finder du her.

Minister på listefødder: I dette interview forklarer fødevareminister Rasmus Prehn, hvorfor regeringen undlader at fare kradsbørstigt frem over for landbruget. Han frygter en lavine af konkurser.

Klimarådet er kritisk: Både Klimarådet og en af landets førende forskere er skeptiske over for den lid, som regeringen sætter til at udvikle ny teknologi.

Folketinget er splittet: Venstre kræver indrømmelser for at gå med i et forlig om landbruget. Stik modsat vil støttepartierne stramme klimaskruen.

Analysen: Med den ene hånd lover regeringen landbruget et gyldent afkast af investeringer i nye klimateknologier. Med den anden snupper den en del af deres EU-støtte, skriver jeg i denne analyse. Læs den også, hvis du vil vide, hvorfor vandmiljø spiller en afgørende rolle for planen.

Lederen: Politikens lederskribent er begejstret for, at regeringen stiller krav til landbruget, men advarer mod for mange fugle på taget.

Undrede du dig i øvrigt over billedet af landmanden i toppen af nyhedsbrevet, så viser det svineopdrætter Michael Nielsen. Han var nødt til at nedlægge sin økologiske produktion.

»Jeg har intet imod økologiske og plantebaserede produktioner, men problemet er bare, at det er et Østerbro-fænomen, som ingen gider købe«, siger han.


Tænk på klimaet, for du trykker ’svar alle’

Den er ikke stor, men for klimaet er der en forskel på, om du trykker ’svar’ eller ’svar alle’ i indbakken. Hver ekstra modtager kræver strøm til de computere, servere og routere, som sender dit svar af sted. Alt den brug af data løber op, når milliarder af mennesker har mus eller smartphone i hånden. Nu er en kommission kommet med forslag til, hvordan vi gør brugen af internettet grønnere.


Det går hurtigere end ventet med at reducere det danske udslip

En ny fremskrivning fra Energistyrelsen viser, at de aftaler, politikerne allerede har indgået, bringer os nærmere klimamålet end ventet. Tilbage i september var forventningen, at udslippet af drivhusgasser i 2030 ville være reduceret med 52 procent i 2030 sammenlignet med 1990. Faldet viser sig nu at løbe op i 55 procent. Fremgangen er blandt andet drevet af, at flere nye biogasanlæg er på vej.


Danmark er blevet et fossilt skattely for billig diesel

Vi danskere er vant til at fylde stationcars og trailere med øl, sodavand og billig slik i tyske grænsebutikker. Nu går grænsehandlen også den anden vej. Tyske bilister tanker i stigende grad billig diesel i Danmark. Tyskland har af hensyn til klimaet indført et system, som betyder, at afgifterne på fossilt brændstof stiger. Sådanne afgiftsstigninger har vi ikke herhjemme, og prisforskellen mellem dansk og tysk diesel vokser i en grad, så kritikerne taler om, at Danmark er blevet et fossilt skattely. Det har skatteministeren ikke tænkt sig at ændre på.


Vejene er fyldt med fritidsbilister, ikke pendlere

Virksomhederne har behov for, at medarbejderne kommer hurtigere frem. Sådan lyder et hovedargument, der begrunder regeringens forslag om mere motorvej for 47 milliarder kroner. Men det er en myte, at pendlerne danner kø på asfalten. Mens pendling kun udgør omkring en fjerdedel af den samlede biltrafik i Danmark, kører danske bilister over halvdelen af deres kilometer, når de skal i Netto, til svømning og i sommerhus, viser en ny transportvaneundersøgelse fra DTU.


19-årige Xiye Bastida på Biden-topmøde: Det er jer, der er naive

»I kalder os urealistiske og urimelige, når vi stiller krav. Men det er jer, der er naive, hvis I tror, vi kan overleve denne krise«. Sådan sagde den 19-årige mexicansk-chilenske klimaaktivist Xiye Bastida, da hun var inviteret til at tale for nogle af verdens mest magtfulde statsledere ved præsident Joe Bidens klimatopmøde. Læs i vores reportage, hvorfor hun føler sig svigtet.

Utroværdig: Som klimakæmper har Joe Biden det problem, at han står i spidsen for et land, hvis kurs har svinget voldsomt.

Officielt: Nu står det klart, at USA vil halvere udslippet af drivhusgasser inden 2030.

Travlhed: Joe Biden har haft historisk travlt med at reformere USA i sine første 100 dage som præsident, blandt andet i en mere grøn retning.


Hermed stopper jeg foreløbig overblikket over den seneste uges klimadebat, men der er meget mere at læse i artiklerne nedenfor.