0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup
Nyhedsbrev - Politiken Klima

Topforskere: Skru dog ned for biogassen

Regeringen blev presset til et skærpet klimamål. Netbutikkers løfte om bæredygtigt tøj kan være vildledende.

Nyhedsbrev - Politiken Klima

Kære læser

Et internationalt forskerhold sabler Danmarks milliardstore støtte til biogas ned. Det kan du læse om i dette nyhedsbrev, der også har nyt om Danmarks klimamål, en opsigtsvækkende afgørelse fra en tysk domstol og et kritisk blik på såkaldt bæredygtigt tøj.Internationale topforskere: Nu må Danmark sige stop for biogas

Danmarks milliardstore støtte til biogas bør skæres ned. Den giver meget ringe klimaeffekt for statskronerne, mens drivhusgasserne uberørt fosser ud andre steder i landbruget, hedder det i en stor rapport fra et forskerhold under den amerikanske tænketank WRI.

»Det er helt skørt«, siger seniorforsker Tim Searchinger om støtten, der sidste år satte rekord med 2,6 milliarder kroner. Pengene kunne bruges langt bedre andre steder, mener han og resten af forskerne.

Konklusionen møder glæde i grønne organisationer, men ikke i landbruget, der ellers har betalt en lille del af omkostningerne til rapporten.

Til gengæld roser landbruget en anden hovedkonklusion: Danmark bør beholde de 13 millioner grise og 1,5 millioner malkekøer ude i staldene og endda øge produktionen af kød og mælk, mener forskerne. Der er nemlig brug for maden, indtil verden langsomt går over til mere plantebaseret føde. Men, understreges det, landbruget skal også blive bedre til at omlægge landbrugsområder til natur.Støttepartier tryner regeringen på 2025-mål

Danmark har endelig fået et klimamål for 2025, et halvt år efter at forhandlingerne gik i stå: I 2025 skal udledningerne af drivhusgasser falde mellem 50 og 54 procent i forhold til 1990. Det er en sejr for de tre støttepartier, Enhedslisten, SF og Radikale, for regeringen har ellers blankt afvist et så markant mål. Nu haster det med at finde nye klimatiltag, så målet kan nås.

Klimaminister Dan Jørgensen erkender, at støttepartiernes mål var bedre end regeringens. Derimod er der fortørnelse på højrefløjen, der ikke blev inviteret til de afsluttende forhandlinger. »En meget mærkelig proces«, mener K-ordfører Mona Juul, mens klimaministeren siger, at de blå partier selv er ude om det, fordi de lurepassede med, hvad 2025-målet burde være.Køber du bæredygtigt tøj? ... Er du sikker?

Titusindvis af tøjvarer i netbutikker som Zalando, Boozt og Stylepit kaldes bæredygtige på hjemmesiderne. Men klikker man ind på den enkelte vare, kan det for eksempel vise sig, at der dækkes over kemikalieforbrug, eller at der bruges genanvendt polyester syet af tvangsarbejdere.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan denne ’grønne’ markedsføring være direkte i strid med markedsføringsloven: Forbrugerne bliver snydt til at tro, at de roligt kan købe tøjet, selv om tøj er en af verdens helt store klimasyndere, siger forbrugerrådsformand Anja Philip.

Du kan også høre om sagen i vores podcast ’Klimanørd’.Fire ministre skal i samråd om »skandaløs« vindmøllesag

Det mystiske forløb om en mulig havvindmøllepark ved Omø i Storebælt skal nu op i et massesamråd i Folketinget. R-ordfører Rasmus Helveg Petersen kalder det »skandaløst« og et »slag mod klimaindsatsen«, at European Energy måtte vente tre på at få at vide, at stedet, hvor selskabet ville bygge vindmøller, var i spil til at blive fuglebeskyttelsesområde. Nu har sagen – og en anden fra Vesthimmerland – fået Klima- og Energiudvalget til at kalde hele fire ministre i samråd.Tysk domstol leverer klimaoverraskelse

En opsigtsvækkende dom fra den tyske forfatningsdomstol har pålagt regeringen at skærpe klimapolitikken af hensyn til de yngre generationer. Dommen har straks fået de store konservative og socialdemokratiske partier til at skrue op for de grønne løfter i valgkampen. Den helt store vinder er dog De Grønne, der nu øjner en god mulighed for at vinde kanslerkontoret.

Hvis du vil have lidt ekstra baggrund, har vores tidligere Berlin-korrespondent Peter Wivel skrevet en klumme, hvor han påpeger, at dommen blåstempler, at man kan klage i Tyskland, hvis man bliver ramt af klimaskader i Nepal. Vesten »dikterer dermed ikke længere den øvrige verden sine vilkår«, men er »tvunget ind i et globalt retssamfund«,
Overgødning er guf for alger

Danske landmænd gøder så heftigt, at planterne ikke kan optage næringsstofferne, og kvælstof og fosfor skylles ud i Østersøen. Det er til glæde for alger, men rammer stort set alt andet plante- og dyreliv. Dermed overtræder Danmark østersøkonventionen. Det gør alle de andre otte lande ved Østersøen sådan set også, dokumenterer et hold af forskere i en ny analyse, men det er alligevel overraskende, at et grønt foregangsland som Danmark bryder sine egne løfter om at sikre havmiljøet, mener Danmarks Naturfredningsforening.


Det var nedslagene denne uge; tak for at læse med. Hvis du har lyst til at læse mere, har jeg nedenfor lagt links til nogle andre artikler og debatindlæg, vi har bragt på politiken.dk/klima den forgangne uge.