0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
Nyhedsbrev - Politiken Klima

Dansk verdensrekord i at brænde træ belaster klimaet voldsomt

Danmark har plads til meget mere fjernvarme - og det vil gavne klimaet

Nyhedsbrev - Politiken Klima

Kære læser

Jeg knuselsker Philip Ytournels tegning i toppen af dette nyhedsbrev. Ganske vist kan politikerne gøre meget mere ved vores udslip af drivhusgasser, end vi kan som enkeltpersoner. Men de færreste flyrejser, vores allermest klimaskadelige handling, kan anses for livsnødvendige. Alligevel har rejsebureauerne aldrig før solgt så mange rejser til sydens sol som denne efterårsferie. Der er stadig færre afgange end før corona fra Københavns Lufthavn, men det er, som vi beskrev for nogle uger siden, ikke klimaskam, der holder os tilbage.


Allan Toft
Foto: Allan Toft

Træpiller er en kæmpe belastning for klimaet

Og så til ugens nyheder, hvor vi begynder i de ovne på kraft- og varmeværker, som brænder træpiller og -flis af. De 10 millioner tons CO2, der kommer ud af skorstenene, tæller ikke med i klimaregnskabet. Antagelsen er, at de bliver bundet, når nye træer vokser op i skovene i Baltikum, Rusland, USA, og hvor vi ellers importerer træ fra. Men nu viser en ny rapport, at det kun gælder to tredjedele af udslippet. Den sidste tredjedel bliver ikke indfanget af nye træer i løbet af en periode på 30 år.

»Vores forbrug af biomasse er ikke bæredygtigt. Der skal plantes meget mere skov, og vi skal ikke brænde så store mængder af«, siger direktør Christian Ibsen fra den grønne tænketank Concito, som har bestilt rapporten.

Billedet herover viser Hofors nye kraftvarmeværk på Amager, AMV. Det brænder 1,2 millioner tons træflis af om året og forsyner københavnerne med en tredjedel af deres varme. Billedet stammer fra en anmeldelse af værkets arkitektur, som Karsten R. S. Ifversen giver fire hjerter. AMV er bogstaveligt talt pakket ind i samme materiale, som det forbrænder.


Carsten Andreasen
Foto: Carsten Andreasen

Aalborg Universitet: Vi skal have meget mere fjernvarme

Halvdelen af Danmark er opvarmet med fjernvarme. Men potentialet for grøn fjernvarme er langt større, konkluderer en ny rapport fra Aalborg Universitet. Den peger blandt andet på overskudsvarme fra datacentre og andre virksomheder, som i dag fyrer for fuglene. Desuden kan der hentes meget mere varme op af jorden i form af geotermi, så fjernvarmen bør udbygges til at dække omkring to tredjedele af varmebehovet i 2045. Endelig benytter mange fjernvarmeselskaber solvarme, som du kan se på billedet fra Ærø.


Roald Als
Arkivtegning: Roald Als

Minister: I 2030 vil udlandet tale om »det grønne, danske landbrugsmirakel«

Det er næsten ikke til at tro, at de taler om den samme aftale, så diametralt modsatte har reaktionerne på sidste uges landbrugsaftale været. Hvilken betydning aftalen har for Danmarks klimamål, beskriver jeg i denne artikel. Hvis du foretrækker at lytte, har jeg også været gæst i den daglige podcast Du lytter til Politiken for at forklare nogle af krinkelkrogene.Til en konklusion, jeg ikke kan give: Prisen på gas, kul, strøm og olie er steget voldsomt i år, og i denne artikel fra vores korrespondent i Bruxelles kan du læse, hvorfor EU nu opfordrer til at give støtte til varmeregningen. Vi har også forsøgt at forklare, hvorfor priserne stiger, blandt andet i denne gennemgang.

Det høje priser skyldes den gamle, økonomiske logik. Energiforbruget stiger i takt med det økonomiske opsving, og det bliver drevet af fossiler. På kort sigt lider atmosfæren naturligvis under de yderligere udslip. Men hvad sker der på længere sigt? Vil vi også fremover bruge flere fossile brændstoffer, sådan som nogle olieselskaber mener? Eller vil de høje priser omvendt sætte yderligere fart på udbygningen af vedvarende alternativer, sådan som blandt andre EU-Kommissionen argumenterer for?

Udfaldet bliver afgørende for, hvor høje temperaturer planeten kommer til at lide under. Og som det fremgår af den første af artiklerne nedenfor, går det fortsat for langsomt med at sætte vindmøller og solceller op.

Tak for at læse med.