Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Nyhedsbrev - Politiken Klima

To små ord splitter verdens lande om klimaet

Der venter en afgørende uge for, om verdens lande vil sætte handling bag ordene om at begrænse klodens temperaturstigning til 1,5 grader under FN’s klimatopmøde i Polen.

Nyhedsbrev - Politiken Klima

Kære læser


Handling fra verdens magthavere haster, hvis vi skal lykkes med at begrænse klodens temperaturstigning.


Ledere fra hele verden er i denne uge samlet til COP24-mødet i Polen. I den forgangne uge blev tre nye rapporter offentliggjort, der understreger de kolossale klimaudfordringer, som magthaverne skal forsøge at blive enige om, hvordan vi løser.


  • 2018 sætter ny rekord med den største vækst i CO2-udledningerne i årevis. Det konkluderer 76 forskere fra 15 lande i en omfattende analyse, Global Carbon Budget 2018, offentliggjort onsdag aften.


  • Isen i Grønland smelter i et tempo, der er ’uset’ i de seneste mange hundrede - formentlig endda flere tusinde - år. I dag smelter isen således 50 pct. hurtigere end før industrialiseringen og 33 pct. hurtigere end i det 20 århundrede. »Smeltningen, som finder sted i Grønland i dag, er uden fortilfælde, og den sprænger skalaen, når man ser på det i historisk perspektiv«, siger Sarah Das, forsker ved Woods Hole Oceanographic Institution og medforfatter til rapporten, der blev offentliggjort i Nature. Mere her.


  • Mennesker i rige lande må se frem mod at skære drastisk ned på, hvor meget kød og lam de spiser, hvis verden skal kunne brødføde 10 milliarder mennesker. Det vil være nødvendigt at producere 50 pct. mere mad, samtidig skal landbrugets drivhusgasser sænkes med to tredjedele ifølge rapporten fra World Resources Institute (WRI).


Men et stort skænderi om to små ord overskygger dog allerede topmødet. Velkommen til den tredje udgave af Politikens klima-nyhedsbrev.
For tre år siden lykkedes det for 193 lande at blive enige om Parisaftalen. I denne uge mødes ministre fra de samme lande til COP24-mødet i Polen, hvor opgaven er at sætte handling bag ordene i Paris. Men et åbent skænderi har allerede overskygget topmødet.


I weekenden gik fire lande – USA, Rusland, Kuwait og Saudi-Arabien – sammen og nægtede at følge EU og en række lande fra Asien, Latinamerika og Afrika, der ønsker at åbne topmødet ved at »byde velkommen« til den seneste rapport fra FN’s Klimapanel, IPCC. Men modstanderne vil kun være med til at »notere sig« rapporten, som landene i øvrigt selv bestilte for tre år siden under topmødet i Paris.


Hvorfor kan to små ord føre til så stor ballade? Læs nyhedsanalysen fra topmødekulisserne i Polen af Politikens klimajournalist Adam Hannestad her.


Klimaet har også ført til en opsigtsvækkende konflikt mellem den afgående formand for Klimarådet, økonomiprofessor Peter Birch Sørensen og energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt. Peter Birch Sørensen fortalte i et interview til Politiken, hvordan Klimarådet blev udsat for politisk pres af ministeren, der ikke brød sig om en kritisk rapport fra Klimarådet tilbage i 2015. Lars Christian Lilleholt vragede i forrige uge Peter Birch Sørensen som regeringens vagthund på klima.


Lars Christian Lilleholt kritiserer også Politiken i et debatindlæg: ’Klimapartiet Politiken adskiller ikke holdninger fra journalistik’. Læs hele indlægget her.


Chefredaktør Christian Jensen svarede tilbage med en invitation til debat: »Lad os sammen tage debatten om, hvordan politikere, borgere og medier hver især kan være med til at sikre den nødvendige grønne omstilling. FN’s Klimapanel har gjort det klart, at det ikke er for sent at bremse den globale opvarmning. Men det er sidste udkald. Lad os nu lytte til alarmklokkerne«.
Hvis du har lidt mere tid, vil jeg gerne anbefale tre andre gode artikler fra Politikens serie ’Vores Klima’ fra den seneste uge:


  • Hvis Netflix var et køleskab, skulle det have energimærke D. Ved du, hvor langt streamingtjenester, sociale medier og søgemaskiner er i den grønne omstilling? Læs med her.


  • Vidste du, at man kan skære over 4 tons af sit årlige CO2-udsllip bare ved at skifte oliefyret ud med varmepumper? Samtidig sparer du cirka 10.000 kroner på varmeregningen. Få mere viden og inspiration om små og store ting i dit hverdagsforbrug her.


  • Mød en ildsjæl: Majken Bilslev-Jensen skiftede bankjobbet ud med miljøøkonomi. Nu har hun udviklet en CO2-beregner, så den enkelte kan tage ansvar for klimaet, og hun vil også råbe politikerne op, før det er for sent. Læs mere her.


Tak fordi, du læste med. Vi skrives ved i næste uge.
Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden