0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Regis Duvignau/Ritzau Scanpix
Foto: Regis Duvignau/Ritzau Scanpix
En ny undersøgelse fastslår, at sidste års massive hedebølge tværs over den nordlige halvkugle ikke kunne være sket uden klimaforandringer. Vi kan vente meget mere af samme skuffe, advarer forskerne bag. Foto: Regis Duvignau / Ritzau Scanpix
Nyhedsbrev - Politiken Klima

Så er tvivlen væk. Klimaforandringer skabte den globale hedebølge sidste sommer

Klimamiddage breder sig – tag nu cyklen – her er dit klimanyhedsbrev.

Nyhedsbrev - Politiken Klima

Kære læser


Omfattende klimademonstrationer i London, ny forskning om hedebølgen i sommer og en embedsmænd, der sagde op i Finansministeriet på grund af manglende prioritering af klima og bæredygtighed.

Det er nogle af de nyheder og anbefalinger til gode læsehistorier, du kan tage med dig på påskeferie.


Velkommen til.290 demonstranter blev i går anholdt under klimademonstrationerne i London. Tusindvis af klimaaktivister har blokeret dele af det centrale London siden mandag for at presse den britiske regering til at bekæmpe den globale opvarmning. Arrangørerne fra Extinction Rebellion har varslet, at de vil være på gaden dag og nat i mindst en uge.


»Vi har ingen intentioner om at flytte os, før regeringen lytter til os«, lød det fra talsmand James Fox fra Extinction Rebellion.


Extinction Rebellion vokser som klimabevægelse og har fat i mange unge. Bevægelsen har et mål om, at der skal erklæres undtagelsestilstand for klimaet og økologien, at den globale udledning af klimagasser stopper med at vokse i 2025, og at der etableres en borgerforsamling, som skal lede arbejdet med at bekæmpe klimaforandringerne.


Noget tyder på, at bevægelsen kan mobilisere på tværs af landegrænser, som vi ser med skolestrejke-bevægelsen #FridaysForFuture.


Klimademonstrationerne i London følges op senere på ugen af demonstrationer i 32 andre lande, lyder det fra arrangørerne i Extinction Rebellion.


Klimabevægelsen fik masser af omtale, da nogle aktivister viste bar hud og demonstrerede for deres sag på balkonen for det britiske parlament under en Brexit-debat for nogle uger siden.


Læs mere om bevægelsen her.Skyldtes hedebølgen sidste sommer klimaforandringer?

Ja. Det er det korte, men opsigtsvækkende svar i et forskningsprojekt, der sidste uge blev præsenteret på en stor videnskabelig konference i Wien. Næsten i ubemærkethed.


»Vi fandt ud af, at de mange tilfælde af ekstrem varme på den nordlige halvkugle ikke kunne være sket samtidig uden menneskeskabte klimaforandringer«, sagde studiets hovedforfatter, klimaforskeren Martha Vogel fra det schweiziske videnskabsuniversitet ETH Zürich.


I første omgang blev historien kun samlet op af et par videnskabelige nyhedstjenester. Men den giver afgørende – og foruroligende – nyt om klimaforandringernes effekter. For allerede om et par årtier eller før kan den slags næsten globale hedebølger finde sted to ud af tre år, konkluderede Martha Vogel.


Du kan læse hele historien her.Mener finansministeren noget med sin bæredygtighedsnål i jakkesættet?


Måske har du også bemærket, at Venstres finansminister Kristian Jensen ofte ses med en bæredygtighedsnål i jakkesættet. Men mener han noget med det? Vil han sætte vilje bag nålen i sit eget finansministerium? Eller er det bare en tom gestus?


»Jeg arbejdede som embedsmand i Finansministeriet i perioden 2016-2018. Efter 2½ år sagde jeg dog mit job op, fordi jeg oplevede et tomrum i organisationen, hvor klima og bæredygtighed ikke var noget, man kunne tale om. Jeg kunne høre ministeren holde taler om bæredygtighed, men det manifesterede sig ikke rigtig i driften, herunder Moderniseringsstyrelsen, hvor jeg havde min daglige gang,” skriver den forhenværende embedsmand i Finansministeriet, Asger Narud, i et debatindlæg i Politiken.


»Siden jeg sagde op, har jeg tænkt en del over, hvad der skal til for, at bæredygtighed kommer ind i hjertet af staten. Og jeg er kommet frem til noget meget simpelt: ved at man justerer Finansministeriets formålsbeskrivelse og mission«


Læs det åbne brev til finansministeren her.Anbefaling af god longread i påsken


Hvis du mangler en anbefaling til en god læseoplevelse i påskeferien, er Politikens serie ’Fra sort til grøn’ om Mærsk og Dong (i dag Ørsted) et stærkt bud. I fire kapitler fortæller vi historien om to af Danmarks største virksomheder, hvis skæbne er uløseligt forbundet gennem olien i Nordsøen. Den ene er ejet af staten, den anden af Mærsk-familien. Både Mærsk og Ørsted har måttet genopfinde sig selv i en verden, hvor den sorte energi er på vej ud til fordel for den grønne, og hvor Ørsted har overhalet Mærsk og tjener stort på grøn omstilling af energien.


Skiftet er på mange måder også fortællingen om det A.P. Møller-ejede Lindøværft, der blev lukket i 2012 og førte til en regulær krise på Nordøstfyn. Men i dag tester Vestas verdens største vindmøller på det gamle skibsvært, og ambitionerne rækker ind i himlen. Læs den fascinerende fortælling her.

Her kan du læse kapitel 1 og kapitel 2.Transportsektor til medarbejdere: Tag nu cyklen


Hver tredje biltur er ifølge tal fra Transportministeriet på 5 km eller derunder. 47 pct. af alle pendlerture for beskæftigede i Danmark er ifølge Danmarks Statistik 10 km eller derunder. Mange flere bør lade bilen stå og cykle på arbejde, fordi det er godt for klimaet, sundheden og virksomhederne, lyder den opsigtsvækkende opfordring fra bl.a. direktøren i DI Transportsektoren i et debatindlæg i Politiken, som du kan læse her.Klimamiddage breder sig


Onlinefællesskabet ’Så er det nu’ med 25.000 borgere arbejder for at gøre det grønne til den primære politiske prioritering. Det skal ske med samtalemiddage, hvor mennesker, der ikke nødvendigvis kender hinanden, mødes for at diskutere og dele bekymringer og løsninger, uanset hvor lyse eller mørke de end måtte være. Derfor har Ditte Vesterager inviteret 5 kvinder på besøg til middag.Glæd dig til weekenden, hvor fire unge kommer med gode råd til andre unge om, hvordan de tager den svære samtale med deres forældre om klimakrisens alvor, som forældre kan have svært ved at forstå konsekvenserne af.


Tak fordi du læste med.


Rigtig god påske.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden