0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Roald Als/POLITIKEN
Foto: Roald Als/POLITIKEN
Regeringen er stadig bagud i meningsmålingerne. Illustration: Roald Als.
Nyhedsbrev - Politiken Klima

»Det er bedst, hvis man lige sætter sig ned, inden man gransker resultaterne«

Indlandsisen på Grønland nu smelter seks gange hurtigere, end den gjorde i 1980.

Nyhedsbrev - Politiken Klima

Kære læser


Glædeligt forår. Nu springer bøgen for alvor ud, og vi kan glæde os over sol og - relativ - varme. Og tørke, som forhåbentlig for haverne og landbruget bliver afbrudt af nedbør senere på ugen.


Stikker man snuden mod nord, har varmen desværre alvorligere konsekvenser end udtørrede planter. Et omfattende dansk studie viser, at indlandsisen på Grønland nu smelter seks gange hurtigere, end den gjorde i 1980. Forskere fra blandt andet Københavns Universitet har målt på afsmeltningen siden 1972, og har mandag offentliggjort deres resultater i det videnskabelige tidsskrift PNAS.


»Når man ser på udviklingen gennem flere årtier, så er det bedst, hvis man lige sætter sig ned, inden man gransker resultaterne. Det er skræmmende, så hurtigt det forandrer sig«, udtaler den franske glaciolog Eric Rignot, der har bidraget til rapporten, til nyhedsbureauet AFP.


Og skræmt, det er der især mange unge, der er. Hvor det normalt er forældre, der skal tage den svære samtale om sex, alkohol, stoffer og røg med de unge, så er det nu de unge, der ruster sig til den svære klimasnak med deres forældre.


»De vil os det bedste. De har bare ikke forstået, hvor slemt det står til«, som 19-årige Noah Pruzan-Jørgensen siger. De unge får nogle tip og strategier for, hvordan man får forældrene til at fatte alvoren i guiden om den gode klimasamtale.


Men for nogle unge, som 19-årige Isabella, vokser klimabekymringerne så meget over hovedet, at de får dem til at gå ned med flaget. Det fortæller Isabella om i sin beretning om det, hun selv kalder en klimadepression, som hun forsøger at ’gå væk’ i de norske fjelde. »Jeg mistede mig selv til en sag, der kan virke håbløs«, siger den unge pige.


De unges bekymringer og angst er reelle nok, mener både klimaforskere og psykologer, men de skal hjælpes, så angsten ikke tager overhånd. Det sker allerbedst ved at arbejde sammen med andre unge om at påvirke klimadagsordnen.


De unge og deres forældre kan passende lægge pres på pensionsselskaberne, som fortsat investerer i ’sort’ energi. Kun 4 ud af 16 pensionsselskaber har reduceret deres investeringer i fossil energi, viser en rundspørge, Politiken har foretaget. Flere selskaber investerer mere i fossil energi i dag sammenlignet med for 5 år siden.


Måske skulle pensionsselskaberne i stedet kaste vores opsparinger efter et hollandsk projekt, som bygger verdens største solfarme med solceller, der vender sig mod de energigivende stråler. Farmene er øer, og er ifølge den britiske avis The Guardian foreløbig planlagt til at blive placeret i reservoirer i Holland, Kina, Storbritannien og Japan.


Tak fordi du læste med på ugens klimanyhedsbrev.


Og hav nu en god klimasnak med forældre, bedsteforældre, børn eller børnebørn.
Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden