0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Foto: Reuters
Nyhedsbrev - Politiken Klima

Da Greta Thunberg græd af vrede

Læs om bøffens deroute, nye fisk og klimaets superskurke

Nyhedsbrev - Politiken Klima

Kære læser


Kors, for en uge for klimaet. Verdens største klimademonstrationer nogensinde i fredags – 4 millioner mennesker verden over – og så går det i øvrigt løs igen på fredag, og det gælder også i Danmark.


Cirka midtvejs mellem de to fredagsstrejker lå mandagens klimatopmøde i New York (hvis du på bagkant vil vide lidt om mødet, så læs korrespondent Jens Bostrups glimrende Q&A). Desværre blev det ifølge internationale kommentatorer lidt af en skuffende oplevelse, for der kom ikke mange nye nationale klimaplaner på bordet. Til gengæld bød det på en personificering af klimakampen ved den svenske teenageaktivist Greta Thunberg og USA’s præsident, Donald Trump, og en illustration af deres gensidige foragt.


Sideløbende buldrer den politiske debat hjemme i Danmark: Regeringens rød-grønne støttepartier kræver stop for nye olieudbud i Nordsøen.


Velkommen til Politikens ugentlige nyhedsbrev om klima.
Statsminister på verdensscenen

Vi begynder i New York, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) var en af de første talere på klimatopmødet. Det er regeringens ambitiøse mål om at sænke drivhusgasudledningerne med 70 procent i 2030 i forhold til 1990 – godt en halvering fra nu – der gav statsministeren en god placering i talerrækken. Danmark havde i det hele taget en god dag med fire talere på talerstolen, både politikere og erhvervsfolk. »Hele verden holder øje med Danmark«, som en af verdens førende eksperter i bæredygtig energi, Rachel Kyte, fortalte til videnskabsredaktør Lasse Foghsgaard.


Som om det ikke skulle være nok, kom der søndag aften et nyt stort tilsagn fra de danske pensionskasserom 350 milliarder kroner til grønne investeringer. Det var lige, så man måtte hente klaphatten kom ned fra loftet, hvor den har ligget siden EM i 1992. (Om end en dansk klimaaktivist gerne så pensionskassernes løfter blive mere konkrete).


Og dog. For en ting er at holde festtaler, noget andet er virkelighed dagen derpå. Regeringen har endnu ikke fremlagt nogle konkrete planer for at nå sit mål, og de rød-grønne støttepartier presser på. For eksempel er det begyndt at støde dem, at Danmark er ved at gøre klar til endnu en udbudsrunde i Nordsøen, der vil give olielicenser frem til 2055. Det er en rigtig dårlig ide, mener støttepartierne. Forvent, at den konflikt spidser til i den kommende tid.


Så er der transportsektoren. Transportminister Benny Engelbrecht var i sidste uge i Norge for at se, hvordan vores naboland har brugt oliemilliarder til at finansiere en enestående omstilling af bilparken fra benzin og diesel til el. Uheldigvis mente ministeren, at alle nordmændenes konkrete ideer var for dyre til at kopiere i Danmark, konstaterede vores udsendte, Kristian Klarskov. En holdning, der gav kritik fra venstrefløjen.


Så er Danmark i front eller ej? Det blev jeg selv bedt om at besvare i denne dobbeltanalyse, hvor jeg prøvede at vise, at man kan argumentere for begge konklusioner. Døm selv, om det giver mening.
Thunberg og superskurkene

Men lad os være ærlige: De rigtige hovedpersoner i New York var dels ungdommens stemme, den 16-årige svensker Greta Thunberg, og så alle de topledere, der ikke var der – dem, der ikke havde tid eller lyst til at deltage.


Greta Thunberg stjal en god del af billedet, da hun holdt en flammende og tårevædet tale, som man kan se ved at klikke her. How dare you, hvor vover I, var omkvædet til de forsamlede verdensledere, hun beskylder for kun at tale og ikke at handle.


På godt og ondt er Greta Thunberg blevet klimaprotesternes ansigt. Problemet ved at have en enkeltperson, der så godt udtrykker millioner af unges holdning, er bare, at debatten kommer til at dreje sig om personen, ikke budskabet. Og Thunberg er blevet et hadeobjekt især for højrefløjen, personificeret ved præsident Donald Trump, der efter den tårevædede besked tilsyneladende hånligt tweetede: »Hun ligner en glad ung pige«. Foragten er dog gensidig: Da Trump kortvarigt passerede forbi klimatopmødet, fik han et iskoldt blik fra Thunberg, som man kan se her.


Trump var ikke den eneste, der holdt sig væk fra selve klimatopmødet. Aktivister taler tit om en klub på fem lande, der er de største ’skurke’, når det gælder håbet om global klimahandling. Vi besluttede at tage kritikernes ord op og bede tegner Philip Ytournel om at afbilde dem som skurke i en superheltefilm, og de fik navne som Captain Denial og Carbon Boy.
Jeg vil runde nyhedsbrevet af med nogle af de andre ting, der ikke handler om politik eller klimatopmøde. Mad, for eksempel.


Min kollega Lars Dahlager, der ud over at skrive ’Listen’ hver uge er en passioneret madskribent, har (ikke helt uden gru) snakker med fremtidsforskeren Tony Seba, der spår, at om ti år er det slut med oksekød: Koen »vil dø af hundrede snitsår« og erstattes af plantebaseret mad, mener han.


Det er tankevækkende læsning, og tilsyneladende lovlig stærk kost for Lars, der måtte have en anden faglig vurdering. Det fik han: Hollandske Mark Post mente, det ville tage længere tid, men var i øvrigt enig i, at udviklingen går væk fra oksekød. Jeg kan anbefale at læse begge artikler, uanset om man glæder eller (undskyld) kvier sig.


På lidt kortere sigt giver klimaforandringer nye fisk i de danske farvande. Det har min kollega Annemette Grundtvig skrevet om. For hvad pokker er danske farvande uden rødspætter og torsk? Og hvad skal rød mulle og ansjoser på vores breddegrader?


Tak fordi du læste med hertil. Jeg har nedenfor lagt et par ekstra links til nogle af disse og andre gode klimahistorier, vi har bragt i Politiken. Du kan finde alle på vores særlige klimaside, politiken.dk/klima.


God læsning – og hav en god uge.


Det kører for Norge:


Kovending i Dansk Folkeparti:


Jo, det brænder på:


For og imod Thunberg:


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts