0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Alexandre Meneghini/Ritzau Scanpix
Foto: Alexandre Meneghini/Ritzau Scanpix
Det kan være svært at finde frem til grønne investeringer i pensionsverdenen. To unge danske iværksættere har givet et bud.
Nyhedsbrev - Politiken Klima

Skal du leve af oliepenge i din alderdom?

Australien giver embedsmænd mundkurv på: Klimaforandringer er et fyord

Nyhedsbrev - Politiken Klima

Kære læser

Har du totalt styr på din pension? Hvis du har, tilhører du et mindretal. Jeg må blankt erkende, at jeg ikke selv læser min detaljerne i min pensionsordning lige så passioneret som mine morgennyheder.

Selvfølgelig hverken kan eller skal dette klimanyhedsbrev stille sig til dommer over, hvordan finansieringen af din alderdom er sammensat. Men hvis du har den holdning, at den skal være så grøn som muligt, så kan det være værd at lytte til det seneste afsnit af vores podcast Donutmodellen. Her fortæller to unge iværksættere om, at de undrede sig over, hvor svært det var at lave en pensionsopsparing, der var fri for olie og og kul, tobak og våben. Så de stiftede Matter Pension.

Velkommen til Politikens nyhedsbrev med ugens vigtigste klimahistorier.


Hurra for erhvervslivet

Nu er det næppe private pensionspenge alene, der kan løse klimakrisen. Spørger man statsminister Mette Frederiksen (S), skal for eksempel erhvervslivet også bidrage – og helst frivilligt.

Onsdag præsenterede hun sit nye projekt, klimapartnerskaberne: 13 topledere skal sætte sig i spidsen for 13 erhvervspaneler inden for blandt andet shipping, energi, tung industri og detailhandel og komme med ideer til, hvordan regeringen når sit klimamål. De skal gerne bygges ind, når regeringen til foråret fremlægger sit udspil til en national klimaplan for Folketinget.

Skeptikere vil muligvis have svært ved at tro på, at erhvervslivet pludselig er blevet ramt af grøn feber. Men faktum er, at en række industrier i øjeblikket snubler over hinanden for at fremlægge klimaideer. Som for eksempel betonindustrien, der i Politiken fremlagde sin egen plan for en halvering af CO2-udslippet frem til 2030. »Der er ingen tvivl om, at regeringens målsætning har skubbet markant til branchen«, som branchedirektør Dorthe Mathiesen udtrykte det.

Oppositionspartiet Venstre vil også være med. Partileder Jakob Ellemann-Jensen er klar med en ekstra halv milliard til grøn omstilling.

Klimabistand tages fra de fattigste

Til gengæld fedtes der lidt mere med de penge, der bruges uden for Danmark. Trods løfter om at finde milliarder af kroner i øget klimabistand til ulandene er realiteten en helt anden, viser nye tal: Den samlede udviklingsbistand er på det laveste niveau i 40 år. Når regeringen i sit finanslovsforslag skruer op for grøn bistand, er det reelt en skrivebordsøvelse, der flytter penge fra andre bistandsområder til det grønne område.

I Australien er der fundet på en anderledes måde at løse klimakrisen: Hold op med at tale om den. Landet er ramt af omfattende skovbrande, men premierminister Scott Morrison har forbudt sine embedsmænd overhovedet at nævne muligheden for, at de hænger sammen med klimaforandringer.

Det var samme Scott Morrison, der i september bad erhvervsledere om at holde op med at tale om klima. Det mente han ikke, de havde forstand på. De skulle holde sig til at tale om økonomi, skulle de. Hmf.

Så er der trods alt lidt mere dialog mellem politikere og erhvervsliv i Danmark.


Peter Birch Sørensen fraråder salg af Ørsted


Klimaaktivist får et lift af YouTube-stjerner


Grønt diplomati


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden