0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Nyhedsbrev - Politiken Klima

En syvendedel af din CO2 bliver udledt i Kina

Hedebølgen i 2018 gjorde ondt på Danmarks klimaaftryk.

Nyhedsbrev - Politiken Klima

Kære læser

Myten om danskerne som grønne dukse får et knæk i en ny analyse fra erhvervstænketanken Axcelfuture. Den medregner, hvilket aftryk vores importerede forbrugsgoder efterlader på klimaet, og det er større, end hvad vi udleder af klimaskadelige gasser herhjemme. En syvendedel af vores klimabelastning finder sted i Kina, og med den regnemetode ligger vi kun lige akkurat i det bløde mellemlag af verdens rige lande.

Importerede varer tæller ikke med i Danmarks officielle klimastatistik, som fik et gok i den forkerte retning i denne uge. Da indberettede Aarhus Universitet nemlig en stigning på to millioner tons CO2. Den er skyld i, at det officielle, danske CO2-udslip steg fire procent i 2018. Det skyldes den sommers tørke.

Den varme og tørre sommer er dog intet at regne mod de klimatiske forhold, som gav grobund for skovbrandene i Australien. Det nu blevet så varmt, at forskerne frygter, at naturen har passeret et tipping point, så skovene risikerer aldrig at vokse op igen.

Vores gruppe af graverjournalister borer også videre i det brogede marked for at købe klimaaflad i andre verdensdele for det udslip, vi er skyld i her i de rige lande. Læs for eksempel, hvorfor en nigeriansk klimaaktivist ser den type klimakompensation som »en ny form for kolonialisme«. Følg også deres arbejde på temasiden for afdækningen af klimabedraget.

I bunden af dette nyhedsbrev har vi udvalgt tre af de øvrige artikler om klima, som vi har bragt den seneste uge.

Tak fordi du læste med.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden