Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mads Pedersen
Grafik: Mads Pedersen
Ifølge Forbrugerrådet betaler kunderne typisk omkring 1,5 procent af deres opsparing i årlige omkostninger til bankerne og deres investeringsforeninger
Nyhedsbrev - Politiken Penge

Bankens gebyrer æder din pension, 750.000 sparer stort set ikke op, og Grøndalsvænge forbliver andelsforening

Politiken Penge

Nyhedsbrev - Politiken Penge

Velkommen til Politiken Penge, der i denne uge har fokus på danskernes opsparing og pension.

Næsten 1 million danskere har placeret sparepengene i en investeringsforening, fordi de ikke har en pensionsordning på jobbet, eller fordi de gerne vil sætte flere penge til side til den tredje alder.

Men de populære investeringsforeninger og fonde tager sig så godt betalt, at det kan koste flere års pension. Sådan lyder budskabet fra Forbrugerrådet Tænk i en kampagne rettet mod bankejede investeringsforeninger.

Ifølge Forbrugerrådet betaler kunderne typisk omkring 1,5 procent af deres opsparing i årlige omkostninger til bankerne og deres investeringsforeninger. Og selv om det ikke ser ud af meget på papir, kan det løbe op i flere hundrede tusinde kroner – målt på et livsforløb.

Bare 1 procent i årlige omkostninger kan betyde, at en lønmodtager må blive fire år længere på arbejdsmarkedet, før gebyrerne er betalt af, viser Forbrugerrådets beregninger.

Alligevel er der stor set ingen kunder, der vælger at lade en bank stå for investeringerne, fordi banken tilbyder de laveste omkostninger, viser en spørgeundersøgelse fra Forbrugerrådet, der vil have danskerne til at slå i bordet og forlange billigere produkter af bankerne.


Mens eksperter og politikere jubler over systemet med arbejdsmarkedspensioner, der sikrer lønmodtagere en tryg alderdom, er der 750.000 danskere, der ikke er med til festen. En del af dem er på overførselsindkomst, mens en anden - og voksende - gruppe er arbejdstagere med en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet - som vikarer, freelancere og andre midlertidigt ansatte. Finansministeren vil nu undersøge problemet.

Det var mere nød end lyst, der gjorde Bettina Prühs til freelancer. Hun savner kollegerne, og pension er der ikke råd til. Britt Jacobsen er derimod godt tilfreds med at arbejde som vikar.  Antallet af vikarer er steget voldsomt de seneste år og omfatter nu rundt regnet 50.000 personer, der ryger ud og ind af kortere og længere vikariater. For langt de fleste vikarer er motivationen dog troen på, at vikararbejdet baner vejen til et fast arbejde, viser Dansk Erhvervs vikaranalyse fra 2017.


Grøndalsvænge forbliver en andelsboligforening. Det besluttede beboerne i tirsdags på den årlige generalforsamling. De havde ellers muligheden for at omdanne sig til en grundejerforening - og dermed tjene betragteligt på de eftertragtede boliger. Men forslaget fik ikke det nødvendige flertal.


Kort nyt om privatøkonomi

  • Netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken viser, at danskernes indlån i bankerne lå på 858 mia. kr. i marts, svarende til 148.400 kr. for hver eneste dansker. Det er det højeste niveau nogensinde, skriver Nykredit.
  • Nye og mere restriktive låneregler, der skal begrænse afdragsfrie- og variabelt forrentede lån, bekymrer foreløbigt ikke de danske boligejere synderligt. En undersøgelse fra Finans Danmark viser, at 15 procent er bekymrede for ikke at kunne få lov at optage de boliglån, de ønsker, mens fire ud af 10 mener, de slet ikke vil blive berørt af de nye regler.
  • Lån med fast rente og afdrag er steget 39 mia. kr. det seneste år. Dermed udgør lån med fast rente og afdrag langt størstedelen af stigningen i boligejernes samlede realkreditlån, som er steget knap 50 mia. kr. i samme periode. Det viser dagens tal fra Nationalbanken, skriver Totalkredit.

Mange tak for at læse med og på gensyn i næste uge.
Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Jens Hjalte Løgstrup

Hvad er det, der er rød som en Ferrari og kører på skinner?  En skinnecykel mellem Allingåbro og Randers

Nye grønne vaner eller grøn likør?  Læserne kommer med deres bedste tip til Midt- og Østjylland

Siden nonnerne forlod slottet i kølvandet på et mystisk dødsfald, er det blevet omdannet til pensionat og hotel

Morten Langkilde

Tag på underjordisk safari i Jylland

Eva Holtegaard-Kasler

Smagsoplevelser i Djursland:  Spis tang, vegetarisk eller traditionel dansk mad

Jens Hjalte Løgstrup

Sæt smartphonen på lydløs, og snup en dag 'alene' i den midtjyske vildmark

Roald Als/POLITIKEN

Dannelsesrejsen:  Kan et roadtrip til Jylland afhjælpe Roald Als' kolossale uvidenhed om hovedlandet?

Anne Louise Leth

En dag ved Randers Fjord:   Du kan komme til at følges med en sæl eller en havørn

Stine Daugaard

Få Danmarks glemte perle for dig selv

Roald Als/POLITIKEN

Roald Als på dannelses­rejse i Jylland:  »Hold nu kæft, Gorm. Det er Jylland. Det er nok til at overse«

Jørgen Schytte/Foto: Visit Denmark

Byerne syd for Aalborg er et besøg værd

Morten Langkilde

Gå på opdagelse i Mols Bjerge

Morten Langkilde

Her finder du Danmarks svar på Indiana Jones

Anne Bech

12 oplevelser i Aarhus:  Hvasådær? Er der noget at vente på?

Anne Louise Leth

1. december:   Sådan skal du opleve julen i Aarhus

Jørgen Schytte/Visit Denmark

Trav på Jyllands tud

Per Folkver

Ørkenen på Danmarks mest isolerede ø gemmer på overraskelser

Aarhus Street Food

New York Times i Aarhus:  Endelig får man ordentlig mexicansk mad i Europa

Per Folkver

Hoteltjek:  Svineavler blev krofatter på Anholt