0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt
Nyhedsbrev - Politiken Penge

Vild forvirring over åop og enorme prisforskelle på forbrugslån

Det kan koste dig mere end 80.000 kroner over fem år at tage et forbrugslån på 40.000 kroner.

Nyhedsbrev - Politiken Penge

Velkommen til årets sidste sommeruge, hvor vi i Politiken har sat fokus på omkostninger ved at optage lån.

åop betyder årlige Omkostninger i procent, men det er langt fra alle voksne danskere, som ved det, viser en undersøgelse, som storbanken Nordea har fået foretaget. Det er faktisk kun halvdelen, som ved, at åop, populært sagt, er kiloprisen på lån og kreditaftaler, som gør det muligt, at sammenligne forskellige lånetilbud fra banker, sparekasser og finansieringsselskaber.

Eller som Forbrugerrådet Tænks seniorøkonom formulerer det: Er åop ikke en fodboldklub?

De forbrugere, som Politiken mødte på gaden i sidste uge var også delte. Blot hver anden vidste, hvad åop står for.


En prisundersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, hvor lån fra 27 forskellige pengeinstitutter og finansieringsselskaber bliver analyseret, viser, at de samlede omkostninger på at tage et forbrugslån på 40.000 kroner over fem år svinger fra omkring 6.000 kroner til over 40.000 kroner.


Vi har i gennemsnit 146.000 kroner stående i banken eller sparekassen, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, men indlånene er meget ujævnt fordelt: 70 procent har mindre end 100.000 kroner stående på bogen, mens 1.728 personer har mere end 7,5 millioner kroner i indlån, og de ville altså skulle betale negativ rente af deres indlån, hvis de alle var kunder i Jyske Bank.

I sidste uge indførte den midtjyske bank nemlig som første pengeinstitut negativ rente på privatpersoners indlån.


Kort nyt

  • Man kan bruge sine privat midler på mange måder. En privatperson havde for eksempel i sidste uge købt reklameplads på lystavlerne på hjørnet af Rådhuspladsen og Vesterbrogade i København for at byde præsident Trump velkommen, men reklamerne røg ned, da præsidenten aflyste sit besøg.
  • Når en fitnesskæde, en benzinselskab eller lignende overtager en anden virksomhed, må de ikke overtage de betalingsaftaler, som den overtagne virksomheder har med sine kunder.
  • Tre VVS-selskaber har koordineret deres priser til et udbud. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har mandag via Ritzaus Bureau offentliggjort afslutningen af en sag om karteller i VVS-branchen. Sagen har kastet seks bøder til en samlet værdi af 1,75 millioner kroner af sig.


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden