0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Philip Ytournel/POLITIKEN
Tegning: Philip Ytournel/POLITIKEN
Nyhedsbrev - Politiken Penge

Tegn en livsforsikring og få et lån

Bankerne har skabt sig en forretning ved at bede kunderne tegne livsforsikring, som bankerne kan få sikkerhed i, inden de bevilliger et forbrugslån. Bankerne får provision for at henvise kunderne til livsforsikringsselskaberne.

Nyhedsbrev - Politiken Penge

Velkommen til Politiken Penge denne blæsende mandag, hvor vi vil koncentrere os om bankers hang til at kræve, at deres kunder tegner livsforsikringer:

Er der tvivl om kreditværdigheden, forlanger flere banker, at kunderne tegner en livsforsikring, som banken kan få pant i og derigennem sikre sine lån. Også selvom kunderne har en livsforsikring i forvejen.

Men privatøkonomiske rådgivningsfirmaer og Forbrugerrådet Tænk ser mere livsforsikringerne som en gevinst for bankerne end kunderne.

De får oveni udgifterne til lånet også en udgift til en livsforsikring, som de måske slet ikke har brug for.

Louise Wium Gotthardt havde for eksempel svært ved at forstå, at hun skulle tegne en livsforsikring, hvis hun ville låne 200.000 kroner i Danske Bank.

Bankerne har ovenikøbet en økonomisk interesse i at henvise kunder til livsforsikringsselskaber, fordi den trafik udløser provision til bankerne.

En af de banker, som kræver livsforsikring som garanti for lån, er Danske Bank. Her kan bankledelsen godt forstå, at det kan være ufedt at være dobbeltdækket med livsforsikringer, når man egentlig ikke har brug for det.

Men er der ikke andre former for sikkerhed for lånet, er det jo den mulighed, der er, lyder det fra banken.

Mange danskere har en arbejdsmarkedspension gennem deres arbejde. Den pensionsordning indeholder typisk en gruppelivsforsikring, som bankerne også har vist interesse for, men det har nogle arbejdsmarkedspensionsselskaber blokeret for.


Vi taler mindre i telefon. Sidste år brugte vi en milliard færre minutter i røret end året før. Vi taler nu i mobil- og fastnettelefon 15 milliarder minutter om året, men siden 2005 er godt hvert fjerde opkald forsvundet.

Telefonopkaldet er langsomt ved at forsvinde og blive en sjælden gestus, som vi viser vores nærmeste venner og familie, mener forsker.


Kort nyt

  • Hus- og fritidshusmarkedet er i fin form, men lejlighedsmarkedet fortsætter med at viser svaghedstegn. Det er konklusionen på nye tal fra Finans Danmarks Boligmarkedsstatistik, der viser, at over det seneste år er huspriserne steget med 3,1 procent, mens sommerhuspriserne er steget med 4,7 procent. Ejerlejligheder er faldet med 0,3 procent over det seneste år.
  • Bankerne har det ikke så godt. Indtjeningen for de 17 største banker og realkreditkoncerner er på 15,6 milliarder kroner. efter skat i 1. halvår 2019, oplyser bankernes organisation Finans Danmark. På trods af et stort antal låneomlægninger faldt indtjeningen med 20 procent i forhold til samme periode i 2018, hvor indtjeningen var 19,4 milliarder kroner.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden