Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Peter Klint
Foto: Peter Klint
Nyhedsbrev - Politiken Penge

Er din pension sort eller grøn

Hvis pensionskunder gerne vil finde ud af, om deres pensionspenge investeres 'sort' eller 'grønt', sætter de sig selv på en svær for ikke at sige umulig opgave. Politikens journalist forsøgte uden held at få styr på sine egne pensionsinvesteringer.

Nyhedsbrev - Politiken Penge

Velkommen til en uge, hvor rimfrosten har bidt i græsset.

Og hvor det står klart, at de lave renter har gnavet i de pensioner du og jeg og fremtidens pensionisters skal leve af.

Det vender vi tilbage til. Først runder vi en anden sag, der også handler om din pension.

For de fleste af os aner ikke, om vores pensionsopsparing bliver investeret i klimaskadelige kul-, olie- og gasselskaber. Og det er ikke nemt at få det oplyst.

Det fandt Politikens journalist ud af, da han i sidste uge ringede rundt til de selskaber, han selv har sine pensionspenge anbragt i.

Nogle pensionsselsaber er gået i gang med at rense ud i de ’sorte’ investeringer. Læger, arkitekter, magistre og ingeniører er de sidste fire år gået i kødet på deres pensionsselskaber for at få dem til at frasælge aktier i fossil energi.

»Det er i mod lægeløftet« at investere i kulminer og olie, siger en læge.


Vi bliver ved pensionerne.

De seneste ti års lavrentesamfund har gjort det til en dårligere forretning at spare op til pension. Rådet for pensionsprognoser skruede i sidste uge igen ned for forventningerne til fremtidens pensioner.

Fremtidens pensionister kan nu sætte en prislap på, hvad den lave rente koster dem på deres pensionsopsparing.

Det viser en række regneeksempler, som pensionselskabet PFA har foretaget for Politiken, på baggrund af at Rådet for pensionsprognose tirsdag har skruet ned for forventningerne til afkastet på pensionsopsparing de kommende ti år.

Politiken har bedt PFA beregne, hvad den lave rente koster en almindelig lønmodtager: Den lave rente vil koste en typisk 60-årig med en årsindkomst på 400.000 kroner og en pensionsindbetaling på 12 procent af lønnen, 35.000 kroner i pensionsopsparing som 68-årig. Konkret betyder det, at den 60-årige får små 2.000 kroner mindre om året udbetalt som pension på grund af den lave rente. Kunden i eksemplet har middelrisiko som opsparingsprofil.

Fra nytår får du bedre muligheder for at få et bud på, hvor stor din pension bliver, hvis investeringerne går rigtig godt, og hvis de udvikler sig virkelig skidt, fortæller formanden for Rådet for pensionsprognose.

På den måde kan du bedre afgøre, om du har penge nok, eller om du skal ændre på pensionen for at få den til vokse mere.Kort nyt

  • Økologi er blevet et våben i kampen om os forbrugere, som derfor kan få op til 25 procent rabat på økovarer på udvalgte dage, fortæller blandt andet marketingchef i Bilka, Tore Nederland, til Lørdags Liv.
  • I perioden fra 2008 til 2015 er antallet af butikker på landsplan faldet med 12 procent, viser en analyse fra Realkredit Danmark.
  • Hele 79,8 procent forventer, at deres bolig enten noget mere eller meget mere værd end ved købstidspunktet, viser en rundspørge Epinion har foretaget for ejendomsmæglerkæden Nybolig. 14,2 procent forventer nogenlunde samme værdi, og blot 0,5 procent tror, at boligen vil være mindre værd, når salgsdagen kommer.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden