0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Nima Taheri
Foto: Nima Taheri
I en anden type boliger er der også problemer, vi bruger lige så meget energi som i 1990, selv om vi bygger mere bæredygtigt.
Nyhedsbrev - Politiken Penge

Kæmpesommerhuse er kommet i modvind

Selv om der er tænkt på energiforbruget fra begyndelse, så forbruger vi stort set lige så megen energi i 1990.

Nyhedsbrev - Politiken Penge

En grå mandag i november leder ikke ligefrem tankerne hen på sommer, men ikke desto mindre nærmer afgørelsen sig i 39 klagesager over kæmpesommerhuse på op til 375 kvadratmeter.

»Vi forventer at kunne sende varsel om påbud inden for de næste uger i en række af de sager, hvor vi har vurderet, at der er sket erhvervsmæssig udlejning«, skriver Erhvervsstyrelsen i et svar til Politiken.

Konsekvensen for dem, som har investeret i kæmpesommerhusene, bliver, at de må skrue ned for udlejningen. Og dermed får færre penge at betale afdragene på de dyre kæmpesommerhuse.

Det begyndte som et oprør i et sommerhusområde i nordsjællandske Asserbo, da en mindre hær af håndværkere og gravemaskiner rykkede ind i efteråret 2017, opførte 12 trelængede kæmpesommerhuse på rekordtid – og lukkede store mængder turister, biler og larm ind i det søvnige sommerland.

Siden da har vrede sommerhusejere gjort oprør i andre dele af Sjælland og Sønderjylland, og nu er et nyt oprør brudt ud i den historiske Marielyst Ferieby på Falster, hvor Guldborgsund Kommune gerne ser mere turisme og er tæt på at tillade opførelsen af ti kæmpesommerhuse i første række til Østersøen.

»De her huse er de rene udlejningsfabrikker, og vi frygter, at den smukke natur drukner i larm, fester og høj musik, sådan som man har oplevet det andre steder i landet«, siger Knud Brusgaard Nielsen, formand for områdets sommerhusejere, der har afleveret flere hundrede protestbreve til kommunen.


Og så til en anden type bolig. I Aarhus’ nye bydel har arkitekter fra begyndelsen tænkt bæredygtighed ind i boligerne for at påvirke Astrid Sonne og de andre beboeres adfærd. Forskning viser nemlig, at beboere i nybyggede huse bruger op til 50 procent mere energi end beregnet.

Nye huse bygges til at bruge mindst mulig energi, men alligevel er forbruget i danske boliger lige så højt i dag som i 1990. Det skyldes blandt andet, at vi har vænnet os til mange kvadratmeter, åbne plan og lune gulve.


Kort nyt

 • Tysk økonomi befinder sig i en betydelig afmatning, og det var kun lige akkurat, at landet undgik en teknisk recession i 3. kvartal, hvor væksten i Bruttonationalproduktet blev opgjort til 0,1 procent efter negativ vækst i andet kvartal.
 • Siden 2010 er antallet af ældre på 65 år og derover, som bor i pleje- og ældreboliger, ifølge Danmarks Statistik faldet fra 69.500 til 65.000 i 2019, hvilket er et fald på 6,4 procent. I samme periode er antallet af ældre i aldersgruppen steget med 25 procent.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden