0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Camilla Stephan
Foto: Camilla Stephan
Er au pair-ordningen kulturel udveksling eller import af billig arbejdskraft fra fattige lande. Det blev juletidens varme emne.
Nyhedsbrev - Politiken Penge

Faldende antal au pairer skaber voldsom debat

Kviklån og kæmpesommerhuse var noget af det, der satte sit præg på sidste uge. Men mest opmærksomhed fik au pair-ordningen efter en udmelding fra udlændinge- og integrationsministeren.

Nyhedsbrev - Politiken Penge

Velkommen til en uge, hvor juleferien efter trafikken på de københavnske indfaldsveje at dømme allerede er begyndt.

Ugens varme emne op til jul blev au pair-ordningen. Allerede i 2020 kan det nemlig være slut med au pair-ordningen, som vi kender den i dag.

Ordningen er oprindeligt tænkt som sproglig og kulturel udveksling, så unge udlændinge kunne stifte bekendtskab med det danske samfund, men den har ifølge udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) udviklet sig til rekruttering af praktisk hushjælp.

»Der er nogle unge filippinere, som gerne vil til Vesten og tjene nogle penge, og der er nogle danske familier, der har travlt og har brug for hjælp i hjemmet. Det bliver au pair-ordningen brugt til«, sagde Mattias Tesfaye til Politiken og antændte en voldsom debat.

Ministerens tanker fik chefredaktør Mette Østergaard fra Berlingske til at skrive et skarpt indlæg om, at au pair-ordningen er grundlaget for, at hun og andre karrierekvinder kan bestride et topjob.

Tesfayes ministerium offentliggjorde i sidste uge en evalueringsrapport, der afslørede, at næsten alle au pairer kommer fra Filippinerne. Og mere end hver tredje værtsfamilie er bosat i Gentofte eller Rudersdal. Mange af au pairerne angiver, at deres motivation for at komme til Danmark er kulturel udveksling, men de myndigheder og organisationer, der arbejder med ordningen, vurderer ifølge rapporten, at det økonomiske aspekt er den primære motivation.

Det fik ministeren til at varsle et indgreb overfor au pair-ordningen, så den enten kommer til at fungere efter intentionen, ellers skal den afskaffes. Den kan ifølge Mattias Tesfaye også laves om til en erhvervsordning eller noget helt fjerde, men der skal ske et eller andet, lød det fra ministeren.

Men midt i debatten viser det sig, at faktisk falder antallet af au pairer markant i disse år efter, at det er blevet dyrere at have au pair.


Og så til noget helt andet: Efter mere end et års granskning pålagde Erhvervsstyrelsen nu ejerne af i alt 14 kæmpesommerhuse at skrue ned for de betydelige udlejningsaktiviteter.

Som tidligere omtalt i Politiken er kæmpesommerhusenes økonomi baseret på så massiv en udlejning, at det er svært foreneligt med den danske sommerhusregel. Den slår nemlig fast, at sommerhuse ikke må fungere som rene udlejningsmaskiner. De skal først og fremmest bruges af ejerne selv.

Nu har Erhvervsstyrelsen sendt varsler ud i 14 sager til ejere af store sommerhuse, der nu skal »ophøre med erhvervsmæssig udlejning«, som det hedder i styrelsens afgørelse.


Tænk på næste års økonomi, selv om din økonomi måske er det sidste du i juledagene har lyst til at beskæftige dig med. Men eftersom vi nu siger farvel til det gamle år og goddag til et nyt, kan det alligevel være klogt at finde en ledig stund i selskab med dine private finanser.


En bred politisk aftale sætter nu en stopper for kviklån, som vi kender dem, med årlige omkostninger (ÅOP) på 7-800 procent. Forbrugerne bliver fremover beskyttet med et loft på 35 procent over ÅOP på forbrugslån.

Der har i årenes løb været utallige historie, som især unge mennesker, der blev fanget i en gældsspiral, hvor det ene kviklån afløser det andet. Og til sidste ender kviklånerne i RKI.


Kort nyt

  • Låneloftet blev skabt for at forhindre boligbobler og sikre, at boligejerne ikke blev fanget i store og risikable boliglån. Og det virker efter hensigten. Til gengæld har de stramme låneregler sendt tusindvis af unge boligkøbere og børnefamilier ud af storbyen.
  • Pensionsselskabet PFA vil i de kommende år introducere en helt ny type seniorbolig i partnerskab med engelske Audley Group, som PFA er investor i. Parterne forventer at udvikle, opføre og drifte 10 ejendomme i henholdsvis Storkøbenhavn og Aarhus med op mod 2.600 servicerede seniorboliger.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden