0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mette Dreyer/POLITIKEN
Foto: Mette Dreyer/POLITIKEN
Selv om der er fuld damp på kedlerne i dansk økonomi, kniber det for seniorer at finde job, hvis de bliver arbejdsløse.
Nyhedsbrev - Politiken Penge

Arbejdsløse over 60 år hænger fast i ledighed

Danskernes formue vokser efter krisen, men dem, som ejer deres hus eller lejlighed, vinder i formuelotteriet.

Nyhedsbrev - Politiken Penge

Velkommen til en stilfærdig mandag mellem jul og nytår, hvor der er god plads på vejene.

Om et par dage bliver folkepensionsalderen hævet til 66 år fra de nuværende 65,5 år. Det kan gøre livet vanskeligt for en gruppe seniorer, fordi selv om virksomhederne skriger på arbejdskraft, og politikerne hæver pensionsalderen, havner alt for mange seniorer i langtidsledighed. Det skyldtes ifølge kritikere både aldersdiskrimination og en tvivlsom indsats i jobcentrene.

Inge-Lise Sørensen fortæller for eksempel, at hun selv mener, at hun har 10 gode arbejdsår tilbage i sin 65-årige krop. Alligevel er hun folkepensionist. Inge-Lise Sørensen har søgt hundredvis af job, men oplever, at hun end ikke kommer til samtale til job, hvor hendes kvalifikationer ellers matcher.

Den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder er stigende, og ledigheden blandt seniorer er lav, men når de først mister jobbet, har de svært ved at få et nyt, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Kun hver tredje lønmodtager over 60 år, som bliver ledig, har fået nyt job efter 12 måneder. En markant forskel i forhold til de 40-49-årige, hvor over halvdelen har fået et nyt job, 12 måneder efter at de blev ledige. Minister vil se på sagen.


Siden krisen slap sit tag i Danmark er formuerne steget. Familieformuerne er vokset med 16,5 procent på blot 5 år, viser nye tal fra Danmark Statistik.

En gennemsnitlig familie havde i 2018 en formue på knap 2 millioner kroner, når værdien af fast ejendom, pension, indestående i bank og værdi af aktier og obligationer lægges sammen. Og gæld og lån i hus og lejlighed trækkes fra. I 2014 var gennemsnitsformuen på 1,7 millioner kroner. Det meste af formuerne er friværdi i egen bolig.


Det er ikke alle, som er kommet med på opsvinget. Siden foråret 2013 er en kvart million personer kommet i job, men alligevel hænger omkring 71.000 personer fast på kanten af arbejdslivet, og det er lidt flere end i kriseåret 2013, viser en kortlægning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.


Kort nyt

Et nyt boliglån kan give afdragsfrihed i over 10 år. Til gengæld stiger de årlige omkostninger i procent (ÅOP) ifølge Finans.dk, hvis boligen stiger i værdi.

Andelen af danskere på mindst 65 år, der bor alene, er historisk lav, viser tal fra Danmarks Statistik. I 2019 boede 38 procent af de plus 65-årige alene. Det er markant lavere andel end for 20 år siden, og det er den laveste siden 1986. 430.000 personer på mindst 65 år boede alene i 2019.

Tak for opmærksomheden og godt nytår!


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden