0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mette Dreyer/POLITIKEN
Foto: Mette Dreyer/POLITIKEN
Nyhedsbrev - Politiken Penge

Veluddannet senior kunne ikke få job som juleassistent, ældre medarbejdere fyres først i det offentlige

Midt i en økonomisk optur må ældre lønmodtagere kæmpe for at få et fast arbejde.

Nyhedsbrev - Politiken Penge

Velkommen tilbage til jobbet til alle Jer, der har nydt en lang, familievenlig og sikkert også tiltrængt juleferie.

Nu skal der arbejdes - hvis ellers man er så heldig at have et arbejde.

For som Politiken har beskrevet det i en række artikler hen over jul og nytår, er den økonomiske optur ikke nogen granti for et fast arbejde for samfundets seniorer.

De har svært ved at finde tilbage til arbejdsmarkedet, når de mister jobbet i moden alder. Og særlig hårdt ramt er de ældre lønmodtagere, der mistet jobbet tæt på pensionsalderen - eller lige efter, de har nået den.

Så snart du rammer pensionsalderen mister du nemlig retten til dagpenge. Også selvom du bestemt ikke har nogen planer om at blive folkepensionist, men agter at arbejde videre.

Det er situationen for 65-årige Helle Boyle, der lige er blevet arbejdsløs, men ikke får en krone i dagpenge, selvom hun agter at fortsætte på arbejdmarkedet mange år endnu:

»Set med mine øjne er det diskriminerende, dybt uretfærdigt og helt forkert, når politikerne hele tiden beder os om at arbejde længere, også efter at vi har nået pensionsalderen. Det hænger simpelthen ikke sammen. Det er direkte aldersdiskrimination«, siger Helle Boyle.


Og seniorerne bliver tilsyneladende ramt på flere fronter.

I hvert fald på de offentlige arbejdspladser. Her står fagforbundet Djøf’s ældre medlemmer nemlig forrest i skudlinjen, når sparerunder, organisationsændringer og omstruktureringer koster arbejdspladser.

Mens de offentligt ansatte jurister og økonomer over 50 år udgør godt 20 procent af Djøf’s medlemsskare, tegner denne gruppe sig for hele 35 procent af de fyrede medlemmer, viser forbundets nyeste undersøgelse fra 2017.

Derfor beder Djøf nu de offentlige chefer forklare, hvorfor de nærmest per automatik prikker deres ældre medarbejdere, når der skal uddeles fyresedler.


Som om dte ikke var alt rigeligt, får ledige seniorer også ofte en mindre effektiv aktiveringsindsats i landets jobcentrene end andre ledige.

Blandt andet får de færre tilbud om job end de yngre årgange, lyder kritikken fra regeringens Seniortænketank, der er dybt bekymret over det, der ligner en urimelig aldersbestemt forskelsbehandling af de ledige.

Den kritik bliver nu sat på dagsordnen af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).Og det glæder 61-årige Pia Jensen, der er alt andet end imponeret over den behandlig hun som ledig har fået på det lokale Jobcenter:

»Det er, som om jobcenteret antager, at vi ledige er sådan lidt lade og dovne og ikke rigtig gider arbejde«.


Kort nyt om privatøkonomi:

  • I 2019 har der været historisk få tvangsauktioner i Danmark. I 2019 blev 187 boliger i gennemsnit sendt på tvangsauktion hver måned. Ser man bort fra i år, skal vi faktisk helt tilbage til juni 2008 for at finde et lavere niveau, skriver Nybolig.


  • Antallet af familier, der betaler afdrag på deres lån, er steget fra 811.000 til 836.000 i løbet de første 11 måneder af 2019. Det svarer til at 25.000 boligejere er gået i gang med at afdrage i løbet af 2019, skriver Nordea Kredit.


  • De seneste dages uro i Mellemøsten har sendt olieprisen op, og det rammer også de danske bilejere på pengepungen, da det er blevet en anelse dyrere at tanke bilen. Hos tankstationen Circle K er prisen på en liter blyfri 95 mandag 11,79 kroner, hvilket er en stigning på cirka 20 øre sammenlignet med starten af januar. Nogenlunde samme billede gør sig gældende hos Q8.
Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden