0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
Nyhedsbrev - Politiken Penge

Hurtige elbiler giver flere skader og dyrere forsikringer - og så koster det karriere og indkomst at have alvorligt syge børn

En ny uge truer og hvorfor ikke starte den med et skud privatøkonomi, serveret af Politiken Penge.

Nyhedsbrev - Politiken Penge

Måske går du også og overvejer, om du skal købe en elbil, næste gang du skal skifte køretøj. I så fald skal du vide, at elbilen nok er grøn og bæredygtig, men at den formentlig også er dyrere at forsikre end de gamle benzin- og dieselbiler.

Hvorfor?

Jo såmænd fordi elbiler er involveret i 20 procent flere uheld end andre biler. Og for den populære Tesla er tallet hele 50 procent, viser Politikens rundringning til flere store forsikringsselskaber.

Her bliver mange af uheldene beskrevet som ’hovsa-skader’, der opstår, når elbilen overrasker føreren med sin hurtige acceleration og kører ind i en betonsøjle i parkeringskælderen eller hækken derhjemme.

Ifølge Tesla selv er årsagen til skaderne, at bilerne er større, end føreren er vant til.

------------

Og privatøkonomi er andet og mere end biler, både og boliger.

De hidtil mest omfattende analyser af familier med alvorligt syge børn viser, at det koster både på økonomien, karrieren og uddannelsen når en familie har alvorligt syge børn.

Og det er alle familiens medlemmer, der betaler prisen.

Mens børnene klarer sig dårligere i skolen, får forældrene ofte en lavere indkomst og en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet sammenlignet med raske børns forældre.

I perioden fra 1994 til 2018 faldt lønindkomsten for de syge børns forældre gradvist med op til 5 procent sammenlignet med andre forældregrupper.

Det svarer til en årlig indkomst, der i snit er knap 10.000 kroner lavere for mødre og knap 15.000 kroner lavere for de fædre, der har alvorligt syge børn, viser analysen, der er udarbejdet af Forsikring & Pension.

For familien Jensen ændrede tilværelsen sig dramatisk sidste sommer, da deres 8-årige søn fik en blodprop i hjernen. Siden da har familiens kæmpet for at få lov at passe deres alvorligt sygt barn uden at skulle tænke på job, penge og karriere.

------------

Vi slutter af med en historie af de mere absurde.

Akademikernes A-kasse har nemlig udviklet og tilbudt sine 255.000 medlemmer en billig sundhedsforsikring, der som den første af sin art dækker i tilfælde af ledighed.

»På den måde kan vi hjælpe ledige med at komme i arbejde igen, hvis de bliver stressede eller syge i en ledighedsperiode, der i forvejen kan være svær at håndtere«, siger AKA’s direktør, Villy Dyhr.

Men den går ikke, selvom det virker indlysende fornuftigt at en a-kasse hjælper ledige i job, tillader loven slet ikke den slags, fastslår Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Og der står sagen, ind til den har taget turen gennem klagesystemet. Akademikernes A-kasse er nemlig så utilfredse med den statslige dukkert, at den har klaget over afgørelsen og er klar til - om nødvendigt – at køre sagen hele vejen til Højesteret for at sire sundhedsforsikringer til de ledige.

Nyuddannede Ninna Hedegård nåede lige at få aktiveret sin sundhedsforsikring i AKA, inden den blev stoppet af myndighederne.

»Jeg tror, at jeg halverede min behandlingstid via forsikringen. Og det har været helt afgørende for min jobsøgning og de jobsamtaler, jeg var indkaldt til«, siger Ninna Hedegård, der nu har fået sit første job.

------------

Kort om privatøkonomi:

  • Danske parcelhusejere vægter boligens energiforbrug højt. De sidste ti år er forbruget af varmepumper nemlig tredoblet til glæde for miljøet i boligens indeklima. I danske parcelhuse var der i slutningen af 2019 installeret knap 70.000 varmepumper, viser nye tal far Danmarks Statistik.
  • Forbrugerne har flyttet en god del af julehandlen fra december til november, hvor der kan hente store rabatter i forbindelse med Black Friday og Cyber Monday. Derfor faldt detailsalget 0,5 procent i december sammenlignet med november, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
  • Forskellen på lønniveauet blandt chefer og ansatte vokser eksplosivt. I de børsnoterede selskaber er topchefernes end lønpakker i gennemsnit 45 gange større end medarbejdernes, mod 25 gange større for fem år siden, viser en ny analyse fra investeringsbanken Carnegie., skriver Finans.dk.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden