Pressede fødegange fyldte i den offentlige debat i 2016-2017.
Års faldende børnetal var vendt, nu blev der igen født flere børn, men fødegangene var slet ikke klar, til de mange flere fødsler. Den kongelige fødselslæge, klinikchef på Rigshospitalet Morten Hedegaard sagde op i protest over de forhold, fødende kvinder og personalet blev budt.
Alle talte de mange flere fødsler, og at vi i Danmark så ind i års babyboom.
I sensommeren 2017 offentliggjorde Danske Regioner, der driver hospitalerne, et notat der byggede på tal fra Danmarks Statistik. Notatet konkluderede, at der i 2025 vil være født 20-25 procent flere børn.
Det skete bare ikke. Babyboomet er fuldkommen udeblevet.
De seneste fire år er der ikke født flere børn som forventet, snarere tværtimod har der været et lille fald i antal fødsler.
Danske kvinder føder i snit 1,7 børn - og tallet for fødselsraten har været stabil i fire årtier. Det betyder, at der om tre generationer vil være halvt så mange danske børn og unge som i dag, hvis det fortsætter.
De lave fertilitetsrater, vi har haft i årtier, er en »eksistentiel trussel mod ikke bare os her i Danmark, men mod alle industrialiserede lande«, siger professor og seniorforsker på klinik for vækst og reproduktion på Rigshospitalet, Niels Erik Skakkebæk.
Men mange unge ønsker af personlige eller miljømæssige årsager ikke at sætte børn i verden, viste et besøg på en københavnsk cafe.
Det er gået op for Chris MacDonald, at vi har overset et behov
I sin nye bog, ’Ikke til forhandling’, kigger humanfysiologen Chris MacDonald tilbage i menneskets evolutionshistorie og genfinder et behov, vi i vores selvoptimeringskultur har glemt vigtigheden af: de nære sociale relationen.
Læger skyder sig i foden med notat
Stort mediefokus skulle gøde overenskomstforhandlinger mellem praktiserende læger og regioner, men journalister vækkede en slumrende minister og så tabte lægerne goodwill, skriver jeg i min ugentlige analyse.
Du kan ikke indhente søvn
Lad være med at tro, at du kan indhente tabt søvn ved at sove længe i weekenden, skriver professor Bente Klarlund Pedersen i sin ugentlige klumme.
Corona-virus i Europa
Det store udbrud med det nye coronavirus, som nu også er kommet til Europa, særligt Norditalien, har fyldt det meste af vores arbejdstid her på redaktionen.
Du kan fra dette link se alt, vi skriver om virusbruddet.
Her er de vigtigste virus-historier den seneste uge:
Over 200 ramt af Corona-virus i Italien: Nu tror myndighederne, at det også kommer til Danmark
Coronavirus i Italien: Det er uvirkeligt … som begyndelsen på en katastrofefilm
Se, hvad de diskuterer: Politiken har fået et unikt indblik i regeringens lukkede Corona-strategirum
Øget risiko: Sundhedsstyrelsen tror nu, der kan ske coronasmitte i Danmark
Analyse: Coronavirussets forsvarsmur er brudt, og vi er nu tættere på en coronapandemi
Sundhedsstyrelsen er bekymret: Det kinesiske sundhedsvæsen vakler
Efter coronasmitten er kommet til Europa: Her er alt, du bør vide om coronavirus
Det var alt for denne uge.
Redaktionen arbejder på den mest grundige og nuancerede dækning af corona-virus. Men skulle du have spørgsmål, du ikke synes, er blevet besvaret, eller har du gode ideer til, hvad du gerne vil læse om corona, så skriv en mail til lir@pol.dk.
God dag - og husk, god håndhygiejne er det bedste værn ikke bare mod coronavirus, men helt generelt i disse influenzatider.