0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Martin Bubandt
Foto: Martin Bubandt
Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Hvor blev alle babyerne af?

Her er det ugentlige nyhedsbrev fra Politikens sundhedsredaktion.

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Pressede fødegange fyldte i den offentlige debat i 2016-2017.

Års faldende børnetal var vendt, nu blev der igen født flere børn, men fødegangene var slet ikke klar, til de mange flere fødsler. Den kongelige fødselslæge, klinikchef på Rigshospitalet Morten Hedegaard sagde op i protest over de forhold, fødende kvinder og personalet blev budt.

Alle talte de mange flere fødsler, og at vi i Danmark så ind i års babyboom.

I sensommeren 2017 offentliggjorde Danske Regioner, der driver hospitalerne, et notat der byggede på tal fra Danmarks Statistik. Notatet konkluderede, at der i 2025 vil være født 20-25 procent flere børn.

Det skete bare ikke. Babyboomet er fuldkommen udeblevet.

De seneste fire år er der ikke født flere børn som forventet, snarere tværtimod har der været et lille fald i antal fødsler.

Danske kvinder føder i snit 1,7 børn - og tallet for fødselsraten har været stabil i fire årtier. Det betyder, at der om tre generationer vil være halvt så mange danske børn og unge som i dag, hvis det fortsætter.

De lave fertilitetsrater, vi har haft i årtier, er en »eksistentiel trussel mod ikke bare os her i Danmark, men mod alle industrialiserede lande«, siger professor og seniorforsker på klinik for vækst og reproduktion på Rigshospitalet, Niels Erik Skakkebæk.

Men mange unge ønsker af personlige eller miljømæssige årsager ikke at sætte børn i verden, viste et besøg på en københavnsk cafe.


Det er gået op for Chris MacDonald, at vi har overset et behov

I sin nye bog, ’Ikke til forhandling’, kigger humanfysiologen Chris MacDonald tilbage i menneskets evolutionshistorie og genfinder et behov, vi i vores selvoptimeringskultur har glemt vigtigheden af: de nære sociale relationen.


Læger skyder sig i foden med notat

Stort mediefokus skulle gøde overenskomstforhandlinger mellem praktiserende læger og regioner, men journalister vækkede en slumrende minister og så tabte lægerne goodwill, skriver jeg i min ugentlige analyse.


Du kan ikke indhente søvn

Lad være med at tro, at du kan indhente tabt søvn ved at sove længe i weekenden, skriver professor Bente Klarlund Pedersen i sin ugentlige klumme.


Corona-virus i Europa

Det store udbrud med det nye coronavirus, som nu også er kommet til Europa, særligt Norditalien, har fyldt det meste af vores arbejdstid her på redaktionen.

Du kan fra dette link se alt, vi skriver om virusbruddet.

Her er de vigtigste virus-historier den seneste uge:

Over 200 ramt af Corona-virus i Italien: Nu tror myndighederne, at det også kommer til Danmark

Coronavirus i Italien: Det er uvirkeligt … som begyndelsen på en katastrofefilm

Se, hvad de diskuterer: Politiken har fået et unikt indblik i regeringens lukkede Corona-strategirum

Øget risiko: Sundhedsstyrelsen tror nu, der kan ske coronasmitte i Danmark

Analyse: Coronavirussets forsvarsmur er brudt, og vi er nu tættere på en coronapandemi

Sundhedsstyrelsen er bekymret: Det kinesiske sundhedsvæsen vakler

Efter coronasmitten er kommet til Europa: Her er alt, du bør vide om coronavirus


Det var alt for denne uge.

Redaktionen arbejder på den mest grundige og nuancerede dækning af corona-virus. Men skulle du have spørgsmål, du ikke synes, er blevet besvaret, eller har du gode ideer til, hvad du gerne vil læse om corona, så skriv en mail til lir@pol.dk.

God dag - og husk, god håndhygiejne er det bedste værn ikke bare mod coronavirus, men helt generelt i disse influenzatider.


Fik du læst?


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts