0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Marius Renner
Foto: Marius Renner
Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

40 års fødselsdagen viser, hvorfor fest i en coronatid er tæt på umuligt

Her er ugens nyhedsbrev fra Politikens sundhedsredaktion.

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Det coronavirus, der har forandret vores verden for altid, er fortsat blandt os.

Det er Politikens ugentlige nyhedsbrev om sundhed også – efter en lille bitte pause fra statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landet ned, og vi fik en lille bitte smule mere travlt end vanligt. Nyhedsbrevet udkommer fremover hver mandag.

For hvordan bør vi leve i de næste mange måneder med et coronavirus?

Festløs er nok det korte svar, her efter myndigheder og regeringen igen har strammet coronaskruen om danskerne med yderligere tiltag, særligt rettet mod nattelivet og de unge, der efter sommerferien har været motor i epidemiens genopblussen.

Politiken har talt med Armita og Kasper Afshari Boel Thomsen, der fylder 40 i år. Efter hendes brystkræftforløb skulle det fejres med en stor fest i Roskilde for tre uger siden for 66 venner og familiemedlemmer. Efter festen var omkring 45 af deltagerne coronasmittet, en af landets største, kendte smittesprederbegivenheder. Ægteparrets fest er flere gange omtalt af myndighederne som eksemplet på, hvorfor det særligt er nattelivet, store private fester og det sociale liv, vi bør undvære.

Ifølge statsministeren skal vi leve de næste mange måneder, som om alle dage er hverdage. Fordi smitten stiger.


Det sidste halve år har lært os, at vi konstant får ny viden om virus og dermed også om effekten af de politiske tiltag, alverdens lande bruger til at få styr på den hale af død, sygdom og konkurser, pandemien trækker efter sig.

I måneder var svenskerne prygelknabe for og symbolet på en inhuman, uansvarlig og kynisk coronastrategi, hvor borgere døde, som i andre lande med mere restriktive tiltag overlevede. Men de seneste uger er coronastemningen ved at skifte. Sverige har nu en af Europas laveste smitterater, mens flere smittes i Danmark og resten af Europa, og et nyt studie forklarer, hvorfor de kan have opnået tilstrækkelig grad af immunitet til at bremse smitten tidligere end ventet. Måske er de »færdige med epidemien«, siger dansk forsker.

Måske er den svenske strategi mere bæredygtig end den danske og de europæiske, hvor der lukkes ned, åbnes op og lukkes ned. Den debat fortsætter vil længe endnu, forudser den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell.


Det genoplivede nyhedsbrev slutter med samme ord, som afsluttede det seneste fra 4. marts:

’Det var alt, hvad vi havde valgt at tage med i denne omgang. Vi vender tilbage om en uge - og mon ikke coronavirus kommer til at fylde en hel del igen. Det tror vi. Tak for din tid.’

Vi fik mere ret, end vi havde håbet. Læs her udpluk af det bedste og mest interessante, Politiken har haft på sundhedsområdet i en uge, og læs alt om corona her.

Se smitten i grafer:


Stort interview med den svenske virusgeneral:


Senfølger fylder:


Kan man være tyk og sund:


Bliv klogere på Sverige:


Mange unge er ramt:


Kan bøder og politi få unge til at feste mindre:


Er vi ved foden af anden bølge:


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts