0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen præsenterede på et pressemøde fredag aften nye corona-restriktioner. Foto: Mads Claus Rasmussen
Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Jeg håber, du holder af hverdagen

Her er dit ugentlige nyhedsbrev fra Politikens sundhedsredaktion.

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Der er ikke noget at sige til det, hvis du er ramt af coronablues. Det blev jeg selv i går, da jeg kørte hjem fra redaktionen i regn og blæst. Mennesker med mundbind i alle butikker. En del beholder dem på udenfor. Det er, som om maskerne foran ansigtet er blevet pandemiens symbol. Det værnemiddel, der hele tiden minder os om, at verden er en anden end for et år siden.


Fredag tonede statsminister Mette Frederiksen frem på skærmen og bebudede nye restriktioner i kampen mod corona og en forlængelse af de nuværende. Mest opsigtsvækkende var, at forsamlingsforbuddet, med en række undtagelser, er skærpet fra 50 til 10 personer, og der indføres krav om mundbind indendørs alle offentlige steder. Eksempelvis, når du køber ind, går på museum eller bevæger dig rundt på din uddannelse.

Regeringschefen opfordrede os også til at se færre mennesker - og se den samme kreds af personer på ti. Det skal nok give anledning til lange refleksioner over, hvem der skal med i boblen, og hvem der ikke skal. Det er også slut med at købe alkohol efter klokken 22 i erkendelse af, at liv og glade dage spreder virus, mens det almindelige, rolige og lidt mere stille liv er mere sikkert.


Som vi tidligere har skrevet, bliver det et efterår med ekstra mange hverdage og mindre fest og farver. Tænk bare på den kommende weekends halloween, der bliver anderledes end de foregående år. Så jeg håber virkelig, at du holder af hverdagen og forstår at leve godt med restriktionerne, der næppe bliver lempet lige foreløbig.

Der gik ikke længe efter pressemødet fredag aften, før oppositionen på Christiansborg lancerede, hvad der lignede et koordineret angreb på regeringen anført af Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen. De borgerlige beder om større gennemsigtighed og efterlyser stringent argumentation og dokumentation for hver enkel restriktion ud fra et »forklar eller fjern princip«.


Selv om smittetallene i øjeblikket ser dramatiske ud, er der meget langt til, at sundhedsvæsnet kommer under pres. Vi var i foråret aldrig tæt på loftet for, hvor mange coronapatienter hospitalerne kunne behandle, selv om der enkelte dage blev indlagt over 80 og 90 borgere med covid-19. I øjeblikket er det daglige antal nye indlæggelser omkring 20. Så der er lang vej til både røde og grønne kurver.

Dette og meget mere forklarede vores sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen i øvrigt om i podcasten »Du lytter til Politiken«. Senere i dag bliver der i øvrigt offentliggjort et nyt kontakttal, der vil vise, hvordan epidemien udvikler sig. Det er det tal, der angiver hvor mange personer en smittet borger selv smitter. Er det over 1, tiltager epidemien, er det under 1, er den aftagende. Følg med på Politikens netavis.


Vi skrives ved i næste uge. Og husk mundbind i tasken eller lommen.Hvad er det nu med de mink?


Kom med en tur ind i hjernen


Nyt fra pressemødet i går


Hvad gør unge mennesker nu?


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts