0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix
Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix
Nordjyderne lever under skrappe restriktioner, og myndighederne har sat ind med massiv corona-testning. Her et testcenter i Hannæs Hallen i Vesløs. En mutation af virus i mink skaber frygt for, at fremtidige vacciner ikke vil virke på netop den mutation. Foto : Claus Bjørn Larsen
Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Og pludselig handlede alt om mink

Her er de vigtigste historier fra Politikens sundhedsredaktion fra den seneste uges tid.

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Den er ved at udvikle sig til en politisk skandale i en temmelig tung vægtklasse, sagen om aflivning af alle danske mink.

De seneste dage er kritikken haglet ned over regeringen, efter at det er kommet frem, at den slet ikke har lovhjemmel til sin meget konsekvente udmelding fra sidste uge om, at alle danske mink, vi snakker 17 millioner dyr, skal slås ned.

Regeringen forsvarer sig med, at det haster med at få aflivet alle dyrene, og derfor var den nødt til at melde temmelig bastant ud. Men hallo, den går ikke. Vi lever i et demokrati, og regeringen kan ikke udstede den slags ordrer uden at have det juridiske grundlag på plads. Det siger sig selv.


Venstres Jakob Ellemann-Jensen har på sin side - hårdt presset af sit bagland efter en del tøven – sagt nej til at bidrage til at køre en hastelov igennem Folketinget, før det er tilstrækkeligt grundigt belyst, om det er nødvendigt at ødelægge et helt erhverv, der i vidt omfang er befolket af mennesker, der igennem generationer har det som deres livsgrundlag at opdrætte de attraktive dyr.


Også regeringens støttepartier rasler med sablen, og manden i centrum, fødevareminister Mogens Jensen (S), måtte i aftes beklage.

»Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at vi burde have kommunikeret klart, hvorvidt der er lovhjemmel til, at myndighederne kan påbyde at aflive raske minkbesætninger uden for sikkerhedszonerne«, lød det fra ministeren.

Så Fødevarestyrelsen fortæller nu avlerne (der over hele landet er i fuld gang med aflivningen i den tro, at det er noget, de skal), hvordan reglerne egentlig er lige nu. Måske en postgang for sent.


Det er dog stadig uklart, hvordan regeringen så bombastisk kunne få sig selv til at konstatere, at »regeringen har besluttet at aflive alle mink i Danmark«, som der stod i første linje af Mogens Jensens pressemeddelelse for knap en uge siden.

Var det en forglemmelse? Et udtryk for magtfuldkommenhed? Måske en blanding?

Regeringen fremsætter i dag et lovforslag, som skal give hjemmel til aflivningen af alle mink i Danmark. Det kræver tre fjerdedeles flertal i Folketinget at få hastelovforslaget vedtaget, men blå blok afviste mandag, at den vil stemme for. Så en interessant dag venter på Christiansborg.


Hele miseren handler om, at der i mink er fundet en mutation af coronavirus, som er vandret til mennesker i Nordjylland. Analyser viser ifølge Statens Serum Institut (SSI), at der er risiko for, at de vacciner, der er ved at blive lavet mod coronavirus, ikke vil virke tilstrækkeligt godt mod denne mutation.

Et væld af eksperter har siden regeringens udmelding kritiseret det faglige grundlag og sået tvivl om, hvor alvorlig sagen egentlig er. De har undret sig over, at myndighederne ikke har lagt deres analyser frem, så internationale forskere kan kigge dem i kortene.

I dagens Politiken forsøger topepidemiolog Kåre Mølbak fra SSI at forklare sig, efter at han i sidste uge bedyrede, at »worst case-scenariet er, at vi har en pandemi, som starter forfra med udgangspunkt i Danmark«.

Vi har i øvrigt samlet alt om mink og coronavirus her.


Nå ja, og hvis vi lige skal runde en anden historie, så har vi - inden nyheden om mink satte sig på dagsordenen - interviewet overlæge og afdelingschef Tyra Grove Krause fra SSI om, hvordan hun ser på epidemiens udvikling her midt i dens anden bølge.Det var alt for denne gang. Tak for din tid.


Han slår alle sine mink ihjel


Hvad handler det egentlig om?


»Utilstedelige billeder«


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts