0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Vaccinehåbet: Nu kan vi skimte afslutningen på pandemien

Her er ugens nyhedsbrev fra Politiken sundhedsredaktion

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Vi kan nu så småt skimte begyndelsen på enden af coronapandemien.

I denne uge kom den anden vaccineproducent med særdeles opløftende nyheder om, at de også har en vaccine, der i de såkaldte fase-3 forsøg i tusindvis af forsøgsdeltagere ser ud til at have fundet en opskrift, der er særdeles effektiv mod infektioner med de forbandede coronavirus.

Lægemiddelstyrelsen forventer at kunne sige god for en vaccine på under 30 dage. De første danskere kan i bedste fald vaccineres i 1. kvartal 2021.

Mens selv om vaccinerne ser ud til at være på vej, kan der dog gå lang tid endnu, før vi får vores gamle kindkyssende liv tilbage. Til sommer. Til efteråret. Eller til næste vinter. Sådan lyder eksperters forsigtige bud på, hvornår restriktioner kan lempes.

Men selvom vi så småt begynder at se lyset i form af beskyttelse fra en vaccine, skal vi gennem et lang strabaserende efterår og vinter, mens anden virusbølge for alvor plager de fleste europæiske lande og USA.


Mink-skandalen har også i den seenste uge fyldt det meste.

Sundhedsmyndighederne glæder sig over, at vi nu får aflivet de op mod 17 millioner mink, der fungerer som enorme virusfabrikker, hvorfra minkvarianter af virus har smittet tilbage til mennesker. En uholdbar situation under en pandemi, hvor netop epidemikontrol er essentielt.

Det var en særlig muteret minkvariant, cluster-5, der var en af de direkte årsager til, at syv nordjyske kommuner blev lukket ned. Men den er sandsynligvis allerede væk. Derfor ser eksperter heller ingen faglige grunde til at holde nordjylland nedlukket.

De analyser, der tydede på, at kommende vacciner vil have ringe effekt på minkvarianten, blev fagligt udfordret, selvom eksperter støtter nedslagtningen. Også både WHO og de europæiske smittemyndigheder støtter regeringens tiltag mod mink, uanset om cluster-5 udgør et problem for kommende vacciner eller ej.

Regeringen har stået i enorme vanskeligheder grundet den grundlovsstridige beslutning om nedslagtning af mink i alle andre områder end Nordjylland. Nu er der dog efter mange dages forhandlinger fundet en kompensationsordning til minkfarmerne.

Politikens afdækningen af minksagen har også vist, at alvorlig anbefaling fra Statens Serum Institut om isolation af alle minkansatte strandede på kritisk tidspunkt. Ligesom interne dokumenter afslører, at Fødevarestyrelsen har nedtonet risikoen for, at mink smitter mennesker med corona.

Danskernes tillid til regeringens epidemihåndtering er den lavest målte.

Onsdag vil fødevareminiser Mogens Jensen aflevere den længe ventede redegørelse, der skal gøre os alle klogere på, hvordan ingen jurister i noget ministerium kunne bare pippe lidt op om, at det, regeringen ville, var direkte ulovligt. Og grundlovsstridigt. Samtidig vil Mogens Jensen forsøge at forklare, hvornår han opdagede lovbruddet, og hvordan han derfra handlede.

Han kan meget vel være deadman walking på Christiansborg og bare venter på at blive politisk pelset. Det vil de kommende dage vise.

Portræt i anledning af Mølbaks pensionering:


Fik du læst:


Nu er den svenske model ikke i høj kurs:


Alle skal testes:


Det er ikke bare influenza:


Anden bølge rammer Europa hårdt:


Fik du læst:


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts