0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Delta har forandret spillereglerne

Her er ugens nyhedsbrev fra Politikens sundhedsredaktion.

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Omkring årsskiftet opstod den virusmutation, vi til at starte med kaldte den engelske variant. Var man lidt mere videnskabsnørdet, kaldte man varianten for B.1.1.7.

Den virusvariant var den direkte årsag til, at Mette Frederiksen forlængede nedlukningen af det danske samfund i begyndelsen af det nye år. Vi skulle for enhver pris forhale introduktionen og spredningen af så smitsom en variant.

Vi så matematiske epidemiologer tegne på whiteboards i nyhedsudsendelser i tv, hvordan alpha-varianten, som vi siden døbte den, uanset hvad ville blive den dominerende. Det var biologi, sagde de, fordi dens øgede smitsomhed gav virus en darwinistisk fordel, så andre varianter ville tabe kampen om at kunne inficere mennesker.

De udpegede præcist, hvornår i slutningen af februar, alpha ville dominere blandt de nysmittede. Og matematikerne fik ret.

Der, hvor myndighedernes matematikere tog grueligt fejl, var i deres forudsigelser af, hvor mange, der ville blive smittet og indlagt, når vi nu havde en så smitsomt variant blandt os.

Vi lærte at frygte de 870 indlagte borgere, der angiveligt skulle ligge og gispe efter vejret på landets hospitaler midt i april, når en tredje smittebølge skulle skylle gennem befolkningen.

Men frygten i befolkningen, nedlukningen, vores markant forandrede sociale adfærd og den begyndende immunitet fra vaccination blandt de mest skrøbelige borgere forandrede og sænkede tempoet i smittespredningen. Derfor tog matematikerne fejl i deres vurdering af, hvad det ville betyde for epidemien, når alpha dominerede.

Vi hørte også om potentielt farlige flugtvarianter som den brasilianske og den sydafrikanske variant, som både smittede mere, men som også potentielt kunne omgå vaccinernes beskyttende mur, så en vaccineret borger ville have en større risiko for at blive smittet.

Alle disse varianter og mutationer er glemt. Væk. Ligegyldige. Fortid.

Delta dominerer

På ganske få måneder har hele verden lært delta-varianten, eller den indiske variant/B.1.617.2, at kende. Delta har forandret spillereglerne, eller som den amerikanske sundhedsstyrelse, CDC, så malerisk sagde for to uger siden, ’the war has changed’.

Delta-varianten er særdeles mere smitsom, som alpha. Lad os dvæle ved det. Angiveligt havde en person smittet med den oprindelige Wuhan-variant potentiale til at smitte omkring 2,5 andre. Med den variant, der spredte sig i Europa i foråret 2020, mener man, at én smittet kunne smitte 3 andre. Én smittet med alpha kunne smitte 4,5, mens én smittet med delta-varianten menes at kunne smitte 6,75 andre.

Disse smitteopgørelser er hypotetiske beregninger med masser af forbehold. Ikke præcise forudsigelser. De skal ikke forstås bogstaveligt, men ses som udtryk for førende videnskabsmænds forståelse af virus’ smittepotentiale.

Når delta smitter så let, som den gør, ændrer det pandemien.

Lande, der har haft strategier om helt at holde virus ude af deres ø-stater eller land, må før eller siden opgive strategien.

Virus vil sprede sig særdeles effektivt blandt uvaccinerede – se mod USA, hvor republikansk dominerede stater som Texas og Florida med markant lavere vaccinetilslutning end demokratiske stater netop nu oplever stor vækst i antal dagligt nysmittede.

Virus vil finde lommer blandt modtagelige i alle landet i hele verden. Det er biologi.

Usikkert dansk efterår

Efteråret i et helt åbent og restriktionsfrit Danmark bliver en udfordring.

Børn og unge bliver sjældent alvorligt syge, men de kan sprede virus til dem, der er ældre og uvaccinerede.

Danske myndigheder tror, at den enormt store vaccinetilslutning i Danmark, en af verdens allerhøjeste, gør, at vi står markant bedre rustet til efterårets og vinterens møde med stigende smitte. For smittetallene vil stige.

Spørgsmålet bliver derfor, hvor meget indlæggelsestallet vil stige – et pres mod sundhedsvæsenet, som Sundhedsstyrelsen holder særdeles skarpt øje med. I en vinter, hvor vi også må forvente den sædvanlige influenza-epidemi, som ellers har været væk i to år.

Delta-variantens lette spredning er netop årsagen til, at Sundhedsstyrelsen gør alt for at få de 20-29-årige til at lade sig vaccinere. Mens blot 16 procent til nu i den samlede andel af befolkningen, der tilbydes vacciner, endnu ikke har ladet sig stikke, er det 27 procent af de unge i 20’erne, der fortsat er uvaccinerede.

Myndighederne er også alvorligt bekymrede over den lave vaccinetilslutning blandt borgere med ikke-etnisk dansk baggrund. På den københavnske vestegn, Vollsmose i Odense og Gjellerup i Århus findes landets laveste vaccinetilslutning og største smittestigninger.

Odense Kommune har netop advaret imod, at Vollsmose Sogn risikerer automatisk nedlukning, så børnene igen sendes hjem, fordi smitte stiger markant. Netop nu.

Langt mere alvorligt sygdomsforløb

Samtidig har Statens Serum Institut – dog på lille datagrundlag og i en endnu ikkepubliceret artikel – tændt endnu en advarselslampe, når det handler om delta-varianten. For mens verdens videnskabsmænd hurtigt var enige om variantens markant øgede smitsomhed, har der til nu været usikkerhed om, hvorvidt den enkelte smittede også bliver mere syg af virusinfektionen. Men det tyder alt på.

Mens myndigheder i andre lande ud fra deres data anslår, at risikoen for indlæggelse blandt uvaccinerede er dobbelt så stor, hvis man smittes med delta frem for alpha-varianten, så kom Statens Serum Institut mandag med en chokmelding i Politiken.

Det tyder nemlig på, at delta-varianten i den danske befolkning sender tre gange så mange på hospitalet.

Delta er altså ikke blot markant mere smitsom. Den smittede risikerer også markant oftere at få et alvorligt sygdomsforløb.

Derfor siger alle sundhedsmyndigheder og politikere vacciner i hver anden sætning. Derfor ser alle tøvende mod det totale restriktionsophør 1. september. Og derfor tør hverken Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut love den danske befolkning, at der aldrig nogensinde under den igangværende globale pandemi kommer restriktioner igen. Hverken lokalt eller nationalt. Selv om store nedlukninger trods alt synes – med det viden vi ved lige nu – usandsynlige.

For ’the war has changed’. Delta dominerer.

Fik du læst:


Interview med Brostrøm: