0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Der var ét centralt budskab, da statsminister Mette Frederiksen mandag holdt pressemøde om covid-19. Foto: Martin Sylvest
Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Der var noget 'Uncle Sam Wants You' over Mette Frederiksens pressemøde

Har DU fået dine to stik? Her er nyhedsbrevet fra Politikens sundhedsredaktion.

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

De stod på rad og række og serverede det samme budskab til befolkningen med lidt forskellige ord: Er du blandt dem, som ikke er vaccineret endnu, så skal du se at komme i gang. Historier om farlige bivirkninger er overdrevne og fejlagtige. Vi styrer mod en epidemi blandt dem uden to stik. Selv unge kan komme i respirator. Vi kan ikke afslutte epidemien, uden at alle bidrager. Det går også ud over alle mulige andre end dig selv, hvis du ikke er vaccineret. Din familie. Dine kolleger. Dine studiekammerater. Vennerne.


Der var noget hvervekampagne over det. Her i sidste øjeblik. Som en anden amerikansk Uncle Sam, der ville have amerikanske mænd til at trække i trøjen, så ville statsminister Mette Frederiksen, sundhedsminister Magnus Heunicke og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm have den resterende, uvaccinerede del af befolkningen til at rulle ærmet op og lade sig vaccinere.

Der var ikke mange ord om, at det jo er et frivilligt tilbud. Tværtimod blev alvoren skåret ud i pap. Halvdelen er de indlagte netop nu er under 40 år, og 80 procent af dem, der ryger på hospitalet med covid-19, er ikke vaccinerede. Dem, som ikke er vaccineret, har lige nu lige så stor risiko for at blive smittet, som vi alle sammen havde i december sidste år, da epidemien buldrede derudad.


Tre grupper blev udpeget. Unge mennesker og yngre voksne under 40 år. Børn fra 12-15 år. Og så beboere i udsatte boligområder, hvor flertallet har anden etnisk baggrund end dansk. Som Politiken har beskrevet den seneste uge, er det i områder som Tingbjerg, Gellerup og Vollsmose relativt nemt at finde folk, der ikke er vaccineret. Blandt de inviterede er kun omkring halvdelen færdigvaccinerede i disse boligområder. På landsplan er andelen knap 80 procent.


Ifølge overlæge Morten Sodemann fra Indvandrermedicinsk Klinik på Syddansk Universitetshospital er der i et område som Vollsmose en udbredt mistillid til danske myndigheder blandt beboerne, der får en stor del af deres nyhedsformidling fra medier i deres oprindelseslande i Mellemøsten og Afrika. Der er også en stribe myter om vaccinen i omløb i udsatte boligområder, hvilket praktiserende læge fra Hvidovre Urfan Ahmed kunne berette om. Han fortalte i øvrigt, at han bliver beskyldt for at være i lommen på myndighederne, når han prøver at formidle lødig og nøgtern information om vaccination mod covid-19.


Den sidste gruppe, som er inviteret til vaccination, er de 12 til 15-årige børn. I øjeblikket har lidt over halvdelen af dem fået mindst et stik, og spørgsmålet er, hvor langt op tilslutningen kommer, og hvad det vil betyde for risikoen for coronaudbrud på skoler i efteråret og vinteren. Delta er så smitsom, at forældre - og deres børn - reelt står i et valg mellem smitte og vaccine de kommende måneder, og der er vaccinen klart at foretrække, lyder det fra myndigheder, ligesom en børnelæge gør rede for, at børn ikke risikerer slemme bivirkninger ved vaccinen. Mens tilslutningen er høj i de ældre aldersgrupper i befolkningen, kan der nemt opstå konflikter og diskussioner i skolen, hvis en høj andel af børnene ikke er vaccineret. Vil der blive peget fingre ad uvaccinerede børn?


Pressemødet i Statsministeriet var det første om covid-19 i et halvt års tid, og det var ikke præget af de store nyheder. Vi har vænnet os til, at når Mette Frederiksen i egen person stiller sig frem på scenen, så er det, fordi der er nyt at fortælle, som har betydning for os alle. Her var det en opfordring. Eller en løftet pegefinger, alt efter temperament.

Aktuelt har omkring 85 procent af de inviterede fået mindst 1 stik, regeringen og sundhedsmyndighederne har som målsætning, at den andel skal stige til 90 procent inden 1. oktober. Tidsbestilling er helt væk, små vaccinationscentre dukker og her og der tæt på borgerne, på uddannelser og arbejdspladser i et forsøg på at få yderligere 260.000 til at lade sig vaccinere.

Tiden vil vise, om den offensive retorik var den rigtige vej at gå. Én læser har i hvert fald skrevet til Politiken, at vedkommende er træt af at få »voksenskældud« af Mette Frederiksen.


Det er vaccinerne, der er supervåbnet, gentog regering og myndigheder på pressemødet. Det er de to stik, som skal forhindre, at den ekstra smitsomme variant delta skaber for store problemer i Danmark hen over efterår og vinter. Den er lumsk, delta, og forskerne bliver hele tiden klogere på dens egenskaber. Vi kan være sikre på, at vi ikke har hørt det sidste til den.

Vi er tilbage om en uges tid med mere nyt. Tak, fordi du læste med.


Nedslående


Vil du have et stik?