0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Maud Lervik
Foto: Maud Lervik
Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Vi nærmer os et helt normalt liv – med virus blandt os

Her er ugens nyhedsbrev fra Politikens sundhedsredaktion.

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Nu på fredag er covid-19 ikke længere en ’samfundskritisk sygdom’. Blot det, Sundhedsstyrelsen kalder en ’alment farlig sygdom’.

I praksis betyder det, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mister en masse af de kradse værktøjer, der kan indskrænke vores frihedsrettigheder, når han indfører forsamlingslofter og nedlukker kommuner og sogne automatisk ved større smitteforekomster.

Fredag forsvinder alle restriktioner og krav om coronapas.

På jævnt dansk betyder det, at vi fra på fredag kan leve normalt. Som før corona. Men med et nyt og særdeles smitsomt virus blandt os. Menneskeheden har fået en ny virus, sars-cov-2, der medfører en helt ny sygdom, covid-19.

Virus forsvinder ikke. Men vi skal jo leve.

Sundhedsstyrelsen ændrede derfor mandag også retningslinjerne, så børn og unge, der har været sammen med en smittet og dermed er såkaldte nære kontakter i skoler, dagtilbud og fritidsaktiviteter ikke længere skal hjem i isolation i dagevis. De skal fortsat testes, nu på dag 0, 4 og 6.

Det skal sikre en langt mere normal skolegang, hvor børn ikke pludselig sendes hjem, fordi Sofie fra klassen er smittet. Fokus er på trivsel og læring til de børn og unge, der har haft en svær tid, fordi de skullet hjælpe med at passe på sårbare, oftest ældre borgere, mens vaccinernes immuniserende effekt sænkede smittetrykket.

De ændrede retningslinjer for smitte på skoler, institutioner og fritidstilbud skal sikre, at forældre også nogenlunde normalt kan passe et arbejde, når de ikke konstant skal være hjemme med børn i isolation, fordi der har været et smittetilfælde på fodboldholdet.

Et formentlig effektivt værn mod smittespredning forsvinder dermed. Det vil øge smitten blandt børn og uvaccinerede unge.

Groft sagt accepterer vi nu at lade smitte sprede sig blandt børn, unge og uvaccinerede voksne. Formentlig vil rigtig mange blive inficeret det næste halve år. Derfor anbefales test nu i skolerne fra 9-års alderen. Ligesom ikkevaccinerede unge over 12 og uvaccinerede medarbejdere fortsat opfordres til at testes ugentligt – det skulle ellers være ophørt 1. oktober.

De mange test skal forsøge at holde noget af smitten fra den særdeles smitsomme delta-variant nede. Mens normaliteten vender tilbage. Og vaccinernes effekt langsomt aftager. Derfor er det vigtigt at undgå for mange og for alvorlige såkaldte gennembrudsinfektioner.

Sundhedsstyrelsen er allerede gået i gang med at give både plejehjemsbeboere og omkring 50.000 patienter med immunsvækkelser et tredje stik, der skal booste vaccinernes effekt.

Det går særdeles godt med epidemihåndteringen i Danmark. Så godt, at alle restriktioner i modsætning til mange lande omkring os nu ophæves. Men eksperterne holder vejret. Vi ser ind i et efterår, hvor de ikke ved, hvordan covid-epidemien udvikler sig. Hvor vi formentlig vil få en større influenzaepidemi, da stort set ingen danskere er stødt på den virus i to vintersæsoner. Og alskens andre luftvejsinfektioner.

Allerede nu fortæller børnelæger om rekordmange helt, helt små børn på børneafdelingerne med alvorligt vejrtrækningsbesvær efter infektion med RS-virus. En epidemi, der er kommet langt tidligere, end nogen læge nogensinde kan huske at have set.

Så efteråret kommer til at stå i de mange infektioners tegn. Ikke længere kun corona. Mens vi lever helt normalt og tæt og danser og fester og har gæster.

Forhåbentlig kan hospitalerne klare presset. I et forsøg på at lægge en dæmper på noget af virusspredningen opfordrer Sundhedsstyrelsen helt opsigtsvækkende til, at børn 2-6 år lader sig influenzavaccinere fra 1. oktober. Små børn er motoren i influenzaepidemier, og det vil hjælpe morfar og hospitalerne, hvis det lille barn ikke smittes og smitter videre.

Myndigheder og sundhedsvæsen forsøger altså at geare sig til en vinter, der kan blive særdeles problematisk. Mens vi andre lever videre i et fuldt genåbnet samfund. Men vi skal jo leve. Sygdommen hører livet til.

Hospitalerne skal bare oven på to coronabølger, sygeplejestrejke, tusindvis af udsatte operationer og behandlinger samt udsigt til alskens infektionssygdomme det næste halve år kunne følge med. Og det finder vi snart ud af, om sundhedsvæsenet kan.

Nu er der enighed:


Parasitmiddel hitter i USA: