0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

»Jeg tror ikke folk ved, at i forhold til resten af verden er Danmark fuldstændig enestående«

Her er ugens nyhedsbrev fra Politikens sundhedsredaktion

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Ligesom mange andre læsere af Politiken er du sikkert blevet nysgerrig på, hvad det er, Danmark er så enestående med. Og det skal jeg da straks løfte sløret for.

Det, som gør os så særlige, er, at vi i Danmark er helt eminent gode til at hjælpe hinanden, hvis en person i nærheden falder om med hjertestop. Og de seneste tre måneder, siden Christian Eriksen faldt om i Parken - er vi blevet endnu bedre. Rekordmange danskere melder sig nemlig til TrygFondens hjerteløberordning.

»Jeg tror ikke folk ved, at i forhold til resten af verden er Danmark fuldstændig enestående. I USA tænker folk, at vi er sindssyge, fordi vi sender almindelige mennesker ind i folks private hjem – men det virker«, siger Carolina Malta Hansen, hjertelæge på Rigshospitalet.


Mindre godt går det desværre med vores alarmcentral 112, hvor alt for mange mennesker i nød har oplevet, at de ikke kunne komme igennem. Som om, det ikke var slemt nok, så har akutberedskabet kendt til de mistede 112-opkald i mere end to år.

Tidligere regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) er stærkt utilfreds med situationen: »Det er helt grotesk, hvis det har stået på siden 2019, uden at vi har haft mulighed for at handle på det politisk«.


Her på redaktionen kastede vi også lys over en anden alvorlig sag i den forgangne uge. Det drejer sig om miljøgiften pcb, som blev brugt i byggematerialer i perioden fra cirka 1950 til 1977 - i enkelte tilfælde helt frem til 1986.

Nu viser det sig, at indeluften i boliger, hvor der er brugt pcb, til stadighed er usund at indånde for beboerne; det anslås at 1 procent af alle danske bygninger - det være sig private boliger, kontorejendomme og offentlige bygninger som f. eks. skoler - er forurenede af pcb. Stoffet har alvorlige sundhedseffekter.

En af dem, hvis bolig er usund at bo i, er 43-årige Wilson Ndahs. Han bor i et højhus i Brøndby Strand sammen med sin hustru og tre små børn. Huset skal snart rives ned, fordi det er så forurenet af pcb, at det ikke kan betale sig at renovere det.


Den sidste sag, jeg vil fortælle dig om her i nyhedsbrevet fra Politikens sundhedsredaktion, er en på mange måder glædelig nyhed. Det viser sig nemlig, at danskere med type 2 diabetes, som er overvægtige og får en fedmeoperation, i to tredjedele af alle tilfælde kan smide insulinen - og at andre former for diabetesmedicin er mere end halveret hos de opererede.

Et af de mennesker, der i den grad har haft gavn af at blive fedmeopereret, er 53-årige Vibeke Corvinius, som sagde farvel til både 35 kilo og sin diabetesmedicin.

Det var alt for i dag. Vi høres ved i næste uge.

Kender du også mange, der er syge?


Sygeplejerskerne giver ikke op


Det går godt