0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Skal børn ned til 5 år nu også corona­vaccineres?

Her er ugens nyhedsbrev fra Politikens sundhedsredaktion

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Mens det danske samfund nu efterhånden ligner sig selv igen ovenpå halvandet år med coronarestriktioner, så rejser pandemien stadig nye spørgsmål og dilemmaer, som eksperterne og vi som borgere skal tage stilling til.

Et af denne uges spørgsmål er en eventuel kommende vaccination mod covid-19 af børn helt ned til 5 år. I dag er vaccinen ikke godkendt til børn under 12 år, men Pfizer-BioNTech offentliggjorde i går, mandag, at nye studier viser, at deres coronavaccine har god effekt og høj sikkerhed på børn mellem 5 og 11 år.

Men betyder det så, at danske børn i den aldersgruppe snart skal vaccineres? Sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen svarer på de oplagte spørgsmål i den forbindelse.

Hvis du vil vide mere om selve studiet, har vi også bragt en artikel om det.


Om de mindre børn skal vaccineres er ikke det eneste, der formentlig vil være uenighed om blandt både eksperter og borgere den kommende tid. Et andet dilemma er, hvordan vi skal forholde os til de ting, vi har lært under corona om, hvordan vi kan holde sygdomssmitte nede i samfundet - ikke bare med covid-19, men med alle mulige infektioner.

Professor i infektionssygdomme på Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet Jens Lundgren mener for eksempel, at mundbind, forsamlingsforbud og hjemmearbejde også skal kunne bruges under en hård influenzasæson. Langtfra alle er enige.


Samme Jens Lundgren sidder med i en ekspertgruppe, der i den forgangne uge udgav en rapport om, hvordan vi fremover skal leve med covid-19 i hverdagen. I den forbindelse gik han i rette med dem, der mener, at coronavirus bare skal have lov at rase: »Jeg tror ikke helt, folk forstår, hvad de taler om«, sagde han.

Ved selve fremlæggelsen af rapporten slog ekspertgruppen på et pressemøde fast, at det desværre er sandsynligt, at vi kommer til at se en fjerde eller femte bølge i Danmark. Suk.


Ugen bød dog også på en positiv historie fra et plejehjem i Nordsjælland, hvor personalet har succes med at fjerne næsten al den medicin, som deres demente beboere får, og erstatte den med nærvær og kærlig omsorg.

»Den forandring, vi skaber i vores beboeres liv, kan også skabes på andre plejehjem. Det handler om kultur og indstilling. De fleste steder er der hænder nok. Det, der mangler, er, at beboerne bliver behandlet med ligeværd, respekt og omsorg«, siger plejehjemslederen.

Læg mærke til de dejlige fotografier, og husk at se videoklippene i artiklen - de er lige til at blive i godt humør af.

Tak fordi du læste med - vi høres ved i næste uge.

Endnu et dilemma: Skal det være et krav at være vaccineret i visse job?


Nyt middel i kampen mod unges nikotinforbrug