Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup
Vi var fluen på væggen, da Joanida Herlona Kalvalid var til første samtale hos psykiater Randi Luggin på Psykiatrisk Center Amager. Foto: Louise Herrche Serup
Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Må journalister skrive 'psykisk syge'?

En læser bryder sig ikke om, at Politiken bruger udtrykket 'psykisk syge' til at beskrive personer, der lider af en psykisk sygdom. For mennesker er alt muligt andet end en diagnose.

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Godt nytår.

Og velkommen til første nyhedsbrev om sundhed i år. Ord har ikke bare en beskrivende egenskab. Ord er meget mere. Ord former den måde, vi forstår verden omkring os og tanker og følelser inde i os selv. Det er svært for ikke at sige umuligt at forestille sig en verden på den anden side af ordene. Det kom jeg til at tænke på forleden, da der dumpede en mail ind som reaktion på nogle artikler, vi havde skrevet om faldende ventetid på behandling i psykiatrien.


Maskinrummet

Overskriften på nyheden var 'Psykisk syge venter kortere tid på at få hjælp', og læseren havde ingen problemer med selve indholdet. Faktisk roste han os for velskrevet og grundig journalistik. Men han havde problemer med brugen af udtrykket 'psykisk syge' - og så er vi tilbage til det med ordenes magt.

Mailen kom fra en person, der selv arbejder i psykiatrien. Han beskrev, hvordan udtrykket 'psykisk syge' gjorde ondt på mange personer, der lider af en psykisk sygdom, fordi udtrykket 'psykisk syge' reducerer hele deres væsen til en sygdom. Men mennesker er ikke kun deres sygdom. De er også fædre, mødre, børn, ægtefæller, venner, kolleger og alt muligt andet. Mennesker er langt mere end deres sygdom, skrev læseren.

Det er måske lidt langhåret, men læseren har ubetinget ret. Og han drog sin pointe et skridt videre og pointerede, at folk, der lider af sklerose eller kræft, ikke kun beskrives gennem deres sygdom. Her må vi dog indvende, at vi også kan finde på at bruge ordet 'kræftsyge' om mennesker, der lider af sygdommen.

Så hvad gør vi? En avisartikel og især en overskrift skal være præcis og dækkende. Det betyder, at der ofte ikke vil være plads til at skrive 'personer, der lider af en psykisk sygdom' hele vejen igennem - selv om det måske er mest korrekt. Artiklerne handlede om tal for ventetid i psykiatrien. Så her var den relevante egenskab altså, at folk led af en psykisk sygdom - ikke at de i øvrigt var glimrende til at spille klaver.

Der er ingen nem løsning på dilemmaet mellem på den ene side at skrive kort og præcist og på den anden side ikke bruge forsimplede udtryk om mennesker. Nogle bruger udtrykket sindslidende eller psykisk sårbar. Men personer er for det første ikke kun sindslidende, og for det andet er der forskel på at være syg og være sårbar.

I straffelovens paragraf 16 anvendes i øvrigt ordet 'sindssygdom' for at beskrive personer, der var utilregnelige i gerningsøjeblikket og dermed ikke underlægges straf, men behandling.

Vil vil fortsat være opmærksomme på vores ordvalg.


Joanida har en drøm

Tilbage til artiklerne. I temaet om den faldende ventetid, som på landsplan er historisk lav, mødte vi 28-årige Joanida Herlona Kalvalid, der er vokset op på Færøerne og har haft en svær barndom. Hun lider af ADHD og har dertil en ængstelig personlighedsstruktur. Hun er begyndt i et forløb på Psykiatrisk Center Amager for at få det bedre. Hendes store drøm er at blive sygeplejerske, og hun ved, at der skal mere ro på hjernen for at få drømmen til at gå i opfyldelse.


Hovedstaden er en undtagelse

Med til historien om ventetiden hører, den for børn og unge stiger i hovedstaden i modsætning til resten af landet. Situationen bliver forklaret med to forhold. Flere børn henvises til psykiatrien, og it-systemet Sundhedsplatformen får produktiviteten til at falde.


1813 står måske over for en reform

Mere ventetid og mere Region Hovedstaden. I julen ventede for mange mennesker for længe på at komme igennem, og det fører til et politisk ønske om at få reformeret den omdiskuterede akuttelefon.


Vi er et stykke fra flokimmunitet

Et udbrud af mæslinger i den svenske by Göteborg får Statens Serum Institut til at fastslå, at for få danske børn er vaccineret mod sygdommen, der i sjældne tilfælde kan give betændelse i hjernen, meningitis og resultere i dødsfald. Skepsis mod vaccinen skyldes i høj grad én bestemt og fejlbehæftet artikel i The Lancet, der i 1998 kædede vaccinen sammen med udvikling af autisme, forklarede en afdelingslæge hos SSI.


Sagaen om Sundhedsplatformen stopper ikke

Vi kunne fortælle historien om, at det kun er i hovedstaden, at lægerne er begyndt at lave sekretærarbejde efter indførelsen af nyt it-system. Vest for Storebælt kan læger stadig diktere, hvad der skal stå i journalen. Medarbejderne skal gøre det, de er bedst til, forklarer Region Nordjylland.


Nu er staten potdealer

Sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen skriver i sin analyse om den forsøgsordning med medicinsk cannabis, der er skudt i gang efter nytår, og beskriver det paradoks, at den dokumenterede effekt er ringe, og at landets læger er bragt i en svær situation, når de bliver opsøgt af patienter, der ønsker en recept på rå cannabis.


Ugens link

Nytårsaften sendte Sundhedsministeriet en pressemeddelelse ud om det nære sundhedsvæsen, hvor det erklærede formål ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er, at »danskerne skal have flere og fagligt stærkere sundhedstilbud nær den enkelte«. Udspillet kan læses her.


Tør du leve drømmen?

Nytår er lig med nytårsforsæt og gyldne løfter om alt det, der skal laves om i det nye år. Det er ganske udmærket, skriver vores faste klummeskribent og brevkasseredaktør, overlæge og professor Bente Klarlund Pedersen. Men du skal selv være i stand til at leve drømmene ud. Ellers ender du i brokkeland, lyder hendes formaning.


Vi arbejder på

Politiken skriver igen i år et tillæg om Copenhagen Marathon, der løber af stablen 13. maj. Vi er så småt begyndt at tænke over, hvad de bærende artikler skal handle om. Sidste år inviterede vi læserne til at fortælle i ord og billeder, hvorfor de løber, og vi interviewede en ægte løbelegende, Allan Zachariasen.

Har du idéer til årets løbsavis, så skriv til journalist Anders Legarth Schmidt på anders.schmidt@pol.dk.

Tak for din tid.

Fik du læst?


Mest læste

Annonce

Annonce

Forsiden