0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Andreas Merrald
Foto: Andreas Merrald
Fem kvinder fra Hørsholm mødes hver lørdag morgen og løber fem kilometer. Foto: Andreas Merrald
Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Skal vi løbe en tur?

Her er nyhedsbrevet fra Politikens sundhedsredaktion.

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Mange kender måske det her: Det kan være svært i en travl hverdag at få tid til at dyrke motion. Samvittigheden gnaver. Jeg burde komme af sted, det virker bare uoverkommeligt. Det bliver en anden dag.

En ny undersøgelse af sammenhængen mellem løb og sundhed viser imidlertid, at blot en enkelt løbetur om ugen på knap en time har en markant positiv effekt på din risiko for at dø for tidligt af sygdomme som for eksempel kræft og hjerte-kar-sygdomme.

Det har vi set nærmere på i en række artikler. Du kan læse selve nyheden om undersøgelsen på dette link, og i denne baggrundsartikel uddyber danske eksperter og myndigheder deres syn på undersøgelsen – og på løb. Vi besøgte også en gruppe kvinder, der bor tæt på hinanden i Hørsholm. De gør lige præcis det, som undersøgelsen handler om. De løber. Og de knokler ikke afsted hver eneste dag, men mødes en enkelt eller to gange om ugen og løber en tur sammen. Vi får brugt både bentøjet og mundtøjet, siger en af dem. Læs reportagen her.
Tusindvis af gravide kæmper med psykisk sygdom, skrev vi på forsiden af avisen forleden dag. Vi havde talt med familieambulatorier i de fem regioner, der alle ser samme tendens. Du kan læse nyheden her. Vi interviewede også en jordemoder, som fortalte, at det er en udvikling, samfundet skal tage meget alvorligt. Og så talte vi med Heidi Marie Hansen. Hun tænkte i mange år, at hun havde alt for mange ting at slås med i hovedet til, at hun skulle have et barn. Det ændrede sig. Læs artiklen her.
Vi bliver lidt i samme boldgade, for en ny undersøgelse viser, at allerede når børn er 8-10 måneder gamle, kan sundhedsplejersker pege dém ud, som måske senere får adhd, autisme eller andre psykiske forstyrrelser. Den artikel kan du læse på dette link.
I USA blev der lige før jul vedtaget en lov, der fastsætter en ny, national aldersgrænse for køb af cigaretter. Nu skal amerikanske unge være 21 år mod 18 tidligere. Knap halvdelen af de amerikanske stater havde allerede inden af egen drift indført en aldersgrænse på 21 år, og erfaringerne er gode. Vi bør gå samme vej, sagde en dansk professor. Læs her, hvad politikerne på Christiansborg siger til hendes opfordring.
I sin første klumme i det nye år skrev overlæge og professor Bente Klarlund Pedersen lidt om, hvor meget længere man i gennemsnit kan forvente at leve, hvis man lever sundt, i forhold til hvis man lever usundt. Læs klummen her.
I en analyse stillede jeg spørgsmålet, om det stadig er tabu at have en psykisk sygdom i Danmark? »Diagnosen indebærer en grad af fortolkning, som lægen foretager på baggrund af den bedst tilgængelige viden kombineret med de symptomer, patienten udviser. Men der er intet bevis. Og det, vi ikke forstår, er vi tilbøjelige til at vende ryggen til«, skrev jeg blandt andet. Du kan læse hele teksten her.
Det var alt, hvad vi havde valgt at tage med i denne omgang. Mange tak for din tid og din opmærksomhed. Og godt nytår!


Fik du læst?


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden