0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
-/Ritzau Scanpix
Foto: -/Ritzau Scanpix
Indbyggere bærer masker i den kinesiske by Wuhan, hvor det nye virus angiveligt er opstået.
Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Frygtet coronavirus fra Wuhan spreder sig

Her er det ugentlige nyhedsbrev fra Politikens sundhedsredaktion

Nyhedsbrev - Politiken Sundhed

Skal vi alle gå i panik nu?

Det spørgsmål stiller de fleste sig i øjeblikket i takt med, at det nye coronavirus har spredt sig fra den kinesiske by Wuhan til også lande uden for Kina. I USA har de konstateret den første smittede, ligesom smitten er opdaget i Sydkorea, Thailand, Japan, Macau og Taiwan.

Status er ifølge det statslige kinesiske nyhedsbureau Xinhua torsdag morgen, at 571 er bekræftet smittet med det nye virus i 25 provinser over hele Kina, mens 17 er døde. 393 er muligvis, men endnu ubekræftet, smittede.

Onsdag skulle verdens sundhedsorganisation WHO finde ud af, om den skal erklære global nødsituation, men efter timers drøften udskød eksperterne beslutningen.

Forventningen er, at de i dag torsdag når til enighed.

To kinesiske millionbyer er nu, foruden Wuhan, lukket ned i et forsøg på at inddæmme smitten. Indbyggerne får ikke lov til at forlade byerne, og al bus- og togtrafik mellem de pågældende byer indstilles.

Borgmesteren i Wuhan beskyldes for ikke at have grebet ind i tide, fordi han tillod 40.000 familier at spise sammen i anledning af det forestående kinesiske nytår. Der meldes om kaotiske scener fra byens hospital.

Det nye virus er en del af den såkaldte coronafamilie, som er en samling af mange forskellige vira. Det var også et coronavirus, der for 17 år siden resulterede i udbruddet af sars, som dræbte over 700 mennesker og gjorde omkring 8.000 mennesker syge i 26 lande.

Så det er langt fra første gang, at et nyt virus opstår i dyr, spreder sig til mennesker, som så smitter andre og nye epidemier opstår. Kan du huske sars og mers? Ellers læs mere her.

Men de kinesiske myndigheder har denne gang - i modsætning med sars - været hurtig til at alarmere WHO og er åbne om den nye epidemi.

Overlæge Tyra Grove Krause, Statens Serum Institut, tror derfor heller ikke, at det bliver så alvorligt denne gang.

»Jeg tror næppe, at der kommer nogle nye rejserestriktioner. På baggrund af det vi ser nu, ser den ikke ud til at være så farlig«, siger hun.

Direktør for infektionsberedskabet på Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, maner også - sådan da - til besindelse indtil videre.

»Umiddelbart virker det ikke supersmitsomt, for så havde man set en større spredning, men omvendt er det altid kun toppen af isbjerget, man registrerer«, siger han.

Efter dødbringende sygdomsudbrud som sars, ebola og svineinfluenza, har myndighederne i verden nu fået bedre procedurer og metoder for at håndtere farlige sygdomme, vurderer Kåre Mølbak.


Kirurgs hudsygdom kan have givet patienter infektioner

Et øget antal af infektioner hos patienter på hospital kan muligvis føres tilbage til kirurgs hudsygdom.


Varm vinter starter pollensæsonen »helt ekstremt meget tidligere«

Det milde vintervejr har startet den tidligste pollensæson i 13 år, men de observerede pollental er fortsat lave, og nattefrost kan stadig sætte en stopper for øjenkløe og tilstoppede næse.


Overlæge Poul Videbech: »Du hælder benzin på stigmatiseringens bål, når du siger, at et menneske har en diagnose i stedet for en sygdom«

Ville du nogensinde sige om et andet menneske, at det var diagnosticeret med slidgigt i ryggen? Nej, vel. Du ville blot sige: Han har slidgigt. Men når sygdommen sidder oppe i hovedet, lægger vi ofte et filter mellem personen og sygdommen.


Træn frem mod dit første maraton, gennemfør løbet, og skru tiden fire år tilbage

Du hopper en tur i tidsmaskinen, når du træner til maraton og løber kongedistancen for første gang. Det viser en ny undersøgelse.


To personer fra Nordsjælland smittet med mæslinger

Det er sandsynligvis under en rejse til Brasilien, at to personer er smittet af mæslingevirus.


Det kan blive »en kæmpe revolution«: Hver femte dansker arver forhøjet kolesterol, men nu er en kur på vej

Mange har øget risiko for blodpropper på grund af en bestemt type af genetisk betinget kolesterol, der ikke kan behandles. Men det kan ny forskning ændre på. Læs gode råd her, om hvordan du forebygger effekten af farligt, arveligt kolesterol. Aner du heller ikke, hvad arveligt forhøjet kolesterol er, så fortvivl ej. Det gjorde Birger Niss heller ikke, men forstår nu, hvorfor hans far døde alt for tidligt.


Styrelse taber kamp om sær lidelse

I min ugentlige analyse skriver jeg efter et længe ventet samråd på Christiansborg om den mystiske sygdom kronisk træthedssyndrom/ME, at Sundhedsstyrelsen blev sat på plads af politikerne, der ved, hvad en gruppe patienter fejler. Tilgang skal nu indrettes efter politikernes ønsker. Men det bliver svært.


Og så spørger en læser professor Bente Klarlund, om det er korrekt, at vi – ligesom grisene – øger vægten om vinteren? Hun besvarer uge læserspørgsmål om sundhed.


Det var alt for denne gang, mens følg Politiken eller pol.dk de kommende dage, hvor både vores internationale korrespondenter og sundhedsredaktionen vil sikre relevant oplysning om det nye virus fra Wuhan.

Fik du læst?


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden